Vita:Karsa Ferenc

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Nyenyec 18 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt az 1848–1849-es műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Csanády (vita), értékelés dátuma: 2009. szeptember 18.
1848–49-es témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nagyon érdekes ez az egész Wikipédia-világ, nem győzök eleget csodálkozni. Egyrészt azzal kecsegtet, hogy lássak neki, írjam meg vagy szerkesszem át a szócikket és az máris megjelenik. Másrészt azonnal figyelmeztet, hogy jogsértő gyanús. Nem akartam a szócikk írásánál személyeskedni, de itt a vitalapon kénytelen vagyok néhány dolgot megemlíteni. Alapító tagja és egyik vezetője vagyok az 1989-ben megalakult - jelenlegi nevén Magyarország Felfedezői Szövetségnek. Ilyen minőségben jártam többször is túrázó, felfedező gyerekekkel a Hernád menti településen, Zsujtán. Karsa Ferenc emléktábláját is szövetségünk helyezte el a zsujtai szülőház falán, a ház új lakóival, egyszerű falusi emberekkel jóízűt beszélgettünk. Innen tudom az emléktábla szövegét.

A Damjanich vörössipkása túramozgalom is szövetségünk kezdeményezése volt, csak ennek felelős vezetője "elpártolt" a szövetségtől és "magával vitte" a túramozgalmat is, sajátjának tekintve. De a túramozgalom kiskönyvét még szövetségünk tagjaként írta meg minden tiszteletdíj és anyagi ellensszolgáltatás nélkül. Ebből idéztem, de át is írhatom - bár nem nagyon tudnék másképp fogalmazni, a tények azok tények, szövetségünk szabadon terjeszti mindenfelé, még azt sem követeljük, hogy forrásként tüntessék fel nevünket (bár jól esne).

A forrásal egyébként is furcsa dolgok történhetnek meg. Szövetségünk elnöke szívós utánajárással, mesébe illő kalandok után juttott el a 80-as évek végén a mai Karsa-család egyik tagjához (a budapesti telefonkönyv is segített). ők őrízték mint becses családi ereklyét, a kézzel írott hadinaplót Karsa Ferenc kézírásával. A naplót én is kézbe vehettem. E napló alapján vált ismertté Szabó Jóska, Koroknay (Korotnoky) Dániel, Pilászanovics Béla (Adalbert) és még néhány 48-as (12-18 éves) gyerekhős neve, akiknek emlékét szövetségünk ápolja, kopjafát állítva, díjat, kitüntetést alapítva nevükkel. A naplót sajnos profi történészek (ha leírnám nevüket, nagyot csodálkoznának néhányan) maguknak sajátították ki.

Ezekután én kérdem: ebben az egész dologban ki és mi a jogsértő? Én csupán azt szeretném, hogy ha valaki keres valaamit a világhhálón és rátalál Zssujta nevére, akkor tudjon meg róla minél többet és ugyanígy Karsa Ferencről is.


Damjanich Vorossipkasa turamozgalom www.fsz.bme.hu/mtsz/jelvszer/damjanic.htm (na, ez az a hely, ahol a füzet tartalma megjelent)


Ifjúsági szervezetek -- Vass Sándor Hagyományőrző Csapat -- www.bekesszentandras.hu/iskola/ vass_sandor_pro_patria_legendak_ifju_hosei.htm (Ők a szövetség egyik vidéki csapata, vezetőjük említi a Karsa-naplót)


Zsujta - Wikipédia Híres zsujtaiak. Karsa Ferenc honvédhadnagy, Görgei parancsőrtisztje. hu.wikipedia.org/wiki/Zsujta (Végül: itt találtam rá arra a szócikkre, amit szerettem volna tartalommal feltölteni. És most? Mi a következő lépés - Dear WikiWorld?

-szarvashalom-

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 82.144.185.111 (vitalap | szerkesztései)


Kedves Szerkesztő Kolléga!

Üdvözöllek a Wikipédiában. Javaslom, jelentkezz be. Az olyan szövegeket, amik szóról szóra megegyeznek a weben található tartalommal el szoktuk távolítani, mert ezek általában sértik az eredeti szerző jogait. Kivéve, hogyha pont az eredeti szerző publikálja (csak ez elsőre nem derült ki), olysn régi, hogy védelmi ideje lejárt, vagy pl. a GFDL alatti publikálásra engedélyt adott.

A következő lépések lehetnek pl.: a) az eredeti szerző engedélyezi a publikálást b) a tényeket meghagyva átfogalmazod a szöveget

-- nyenyec  2006. február 1., 00:14 (CET)Válasz