Vita:Indukciós főzés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 80.98.114.70 8 évvel ezelőtt a(z) megjegyzés témában

megjegyzés[szerkesztés]

"csak az edény melegszik, maga a tűzhely nem" - attól tartok, ez "kevésbé égésveszélyes", mint más, fűtő-felületet melegítő főzőlap típuoknál, de korántsem szűnik meg az égési sérülés veszélye: mivel az edény forró lesz (ha víz van benne, elérheti a közel 100 Celsiust, ha olaj, akkor 2-3 százat is) és ez a forró edény érintkezik az alatta levő üvegkerámia felülettel, amely a főzőlap felszínét alkotja, az edény helye nyilván veszélyesen forró lehet miután az edényt felemelik a főzőlapról. az idézett mondat alighanem szándékolatlan átvétele a marketingszövegek által SUGALLT gondolatnak (hogy miszerint az indukciós főzőlap ANNYIVAL jobb minden más típusnál, hogy még meg se égetheti magát vele az ember, ezért vegyük meg tőlük a terméket), de a cikk jelenlegi formájában azt hiszem félrevezető.

A köv. kettő magánvélemény, nem kell kritika nélkül elfogadni - de egy gondolatot megér: az indukciós főzőlapok energiahatékonysága mellett azt hiszem érdemes említeni, hogy a) az áram előállítási módjától függően (Mo-on jelentős arányban fosszilis tüzelőanyag - gőzturbina) az öszhatékonyság elmarad a közvetlen gáztüzelésű tűzhelyekétől, ami az üzemeltetési költségben is tükröződik; b) az elektromos főzőlapok magas áramigénye: én 32 Amperes (maximális) áramfelvétel körüli értéket hallottam (4 főzőhelyes főzőlapnál), ami a beépítéskor szükségessé teheti a ház/lakás elektromos rendszerének bővítését (ugyan nem feltétlenül megy minden főzőlap egyidőben maximális teljesítménníel, de elvben mehetne) mivel 32 Amper árammennyiségnél nagyobbat egy lakóingatlanba az áramszolgáltató csak külön igénylés esetén biztosít, külön közműhozzájárulási díjért: 3400 Ft minden egyes Amperért a 32 A felett), márpedig ha a főzőlap lefoglal 32 Ampert, akkor a hűtő, vasaló, TV, mosógép, villanybojler, stb bekapcsolása esetén a 32 A már nem elég a lakás áramigényének kielégítésére az adott időpontban).

Azért így/ide írom csak, mert nem szeretném a cikk kereteit esetleg szétfeszítő információval az enciklopédikus jelleget gyengíteni, de abban bízom, hogyaz utánam jövő szerkesztők a cikk további fejlesztése során talán hasznát veszik a fentieknek. 80.98.114.70 (vita) 2015. augusztus 18., 23:11 (CEST)Válasz