Indukciós főzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Felülnézetben
Egy indukciós tűzhely belseje

Az indukciós főzés lényege, hogy a hő közvetlenül az edényben keletkezik, így a hő legnagyobb részét maga az étel veszi fel. Az üvegkerámia főzőfelület csak az edénytől veszi át a meleget, miközben gyakorlatilag hideg marad. A hálózatból felvett energia a főzőfelületen lévő edény méretétől függ. Az edényben létrehozott hő az edény fizikai tulajdonságainak, valamint az edény alakjának és a mágneses térben való elhelyezkedésének a függvénye. Minden fémtárgy, amely a mágneses térbe kerül, pl. acél evőeszköz, felmelegszik.

Indukciós főzéshez kizárólag mágnesezhető anyagokból (tehát vastag acéllemez, zománcozott öntöttvas, rozsdamentes acél) készült edények alkalmazhatóak.[1]


Az indukciós tűzhely[szerkesztés]

Az indukciós tűzhely az indukciós melegítés egy fajtáját használja. A legfőbb különbség a többi tűzhelytípushoz képest az, hogy itt a közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem pedig a tűzhelyben, ami aztán átadja ezt a hőt az edénynek.

Az indukciós tűzhelyekben egy réz tekercs (egy elektromágnes) van, amire váltakozó áramot kapcsolnak, ami így egy oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ezen mágneses mező hatására keletkezik hő a fölé helyezett edényben.

Az indukciós tűzhelyek gyorsabban melegítenek, és nagyobb hatásfokkal alakítják az elektromos áramot hővé, így energiatakarékosabbak, mint az elektromos fűtőszállal működő hasonló eszközök. Emellett előnyük az is, hogy – mivel a hő csak az edényben keletkezik – sokkal kisebb az égési sérülés veszélye, hiszen csak az edény forrósodik fel, maga a tűzhely nem. Az energiatakarékosság másik oka, hogy a tűzhely körül lévő levegőt nem melegíti, így nincs ilyen jellegű veszteség.

Lehetséges olyan indukciós tűzhelyet építeni, ami nem ferromágneses (például alumínium vagy réz) edényekkel is működik, de nagy permeabilitású acél edény a rendszert sokkal hatásosabbá teszi például azáltal, hogy nagyobb távolságot enged meg a tekercs és az edény között. A legtöbb indukciós tűzhelyet ferromágneses edényekkel való használathoz tervezik; csak olyan edénnyel lehet használni, amire rátapad a mágnes. Lehetetlen olyan indukciós tűzhelyet készíteni, ami elektromos szigetelő anyagból (például üvegből vagy kerámiából) készült edénnyel is lehet használni.

Mivel a hőt az indukált feszültség generálja, az edény ellenállásából származó feszültségesésből (ami a felhasznált energiával arányos) a tűzhely meg tudja állapítani, hogy van-e edény rajta (vagy hogy felforrt-e a tartalma). Ezáltal lehetséges például a forráshoz szükséges legkisebb hőmérséklet automatikus kiválasztása vagy a főzőlap automatikus kikapcsolása, amikor az edényt eltávolítják róla.

Előnyei[szerkesztés]

Oldalnézetben

Ez a fajta láng nélküli tűzhely több előnnyel is rendelkezik a hagyományos gáz- és villanytűzhelyekkel szemben, például azonnal melegít, hatékonyabban használja fel a hőt, miközben legalább olyan pontosan szabályozható, mint a gáztűzhely.[2] Olyan helyzetekben, amikor egy hagyományos tűzhely veszélyes vagy illegális lenne, az indukciós tűzhely ideális, mivel nem melegít, így sem maga a főzőlap, sem a körülötte lévő levegő nem melegszik fel.

Az indukciós tűzhely biztonságosabb a hagyományosnál, mivel nincs nyílt láng, és maga az „elem” csak a főzőedény hőmérsékletét éri el, csak az edény melegít. Egyszerűbb a tisztítása, mivel a főzőlap lapos és sima annak ellenére, hogy több indukciós zónája is lehet. Ezenkívül az étel nem ég rá főzőlapra, hiszen az jóval hidegebb, mint az edény és tartalma.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Milyen edények használhatóak indukciós főzőlaphoz? | Eluxshop.hu | Eluxshop.hu. www.eluxshop.hu. (Hozzáférés: 2019. március 2.)
  2. Pros and Cons (angol nyelven). The Induction Site. (Hozzáférés: 2016. október 29.)