Vita:Hevederzár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 7 évvel ezelőtt a(z) A "Hevederzár" című cikk (válasz) témában

A sablonok magyarázata[szerkesztés]

E cikket az Ajtó szócikkbe tegnap beírt, kétes forrású szöveg átvételével indítottam el. Az előzmények annak a lapnak a laptörténetében láthatóak.

Azért vettem külön, mert hevederzárat nem csupán ajtók, hanem pl. ablakok zárására is használnak - márpedig az ablak nem tárgya egy lexikonban az ajtó szócikknek. Azóta a cikk - tagolása és átfogalmazása révén - a másolmány jellegét jórészt elvesztette.--– Linkoman vita 2016. január 29., 11:04 (CET)Válasz

A "Hevederzár" című cikk[szerkesztés]

Átszerkesztettem a cikket, így az szakmailag pontos. A Wikipédián található írás alapjaként szolgáló cikk szerzőjeként csak az általam megszerkesztett változat közzétételére adok engedélyt. További részletekért olvassák el a ZetDigital Felhasználói Szabályzatát, amely az ott közzétett írásaink megosztásáról/felhasználásáról is tartalmaz tájékoztatást: http://zetdigital-eu.webnode.hu/atfsz/

Köszönettel: Gergő333333, a ZetDigital társalapítója, a Hevederzár című wikipédia-cikk alapjául szolgáló eredeti cikk szerzője.

Átmásolva vitalapomról[szerkesztés]

A "Hevederzár" című cikk (válasz)[szerkesztés]

Tisztelt Linkoman! A tegeződés-magázódás kérdésébe nem szeretnék részletesen belemenni (én alapból nem szoktam tegeződni, de ha önt zavarja a magázódás, akkor részemről ezentúl tegeződhetünk).

Nekem nem szándékom veled vitatkozni. Én csupán azt szeretném, ha lenne a Wikipédián egy szakmailag megfelelő, pontos információkat tartalmazó cikk a hevederzárról. Te az én cikkemből kimásoltál néhány részeltet, illetve átfogalmaztad annak egyes részeit. Én azóta készítettem egy pontos, szakszerű változatot a cikkből - és azt szeretném, ha csak az jelenne meg a Wikipédián. Ugyanis: a forrásoknál fel van tüntetve az érdekeltségembe tartozó honlap, a ZetDigital.

A ZetDigital társalapítójaként nem engedem meg senkinek, hogy a ZetDigital bármely írását engedély nélkül bármilyen formában felhasználja vagy közzétegye - erről, mint már említettem, a ZetDigital Felhasználói Szabályzatában olvashatsz. Az eredeti cikk szerzőjeként jogom van dönteni annak bárminemű felhasználásáról. Nem szeretném, ha a ZetDigital neve alatt pontatlan írások jelennének meg - nem véletlenül fogalmaztam át a cikket (az eredeti cikket is át fogom szerkeszteni - igaz, csak kismértékben).

Mondok egy példát pontatlanságra: a te megfogalmazásod: "Az ajtólapot keresztben átfogó"... Ez nem helyes! A hevederzár alapból vízszintes kivitelű, vagyis alapesetben nem "fogja át" keresztben az ajtólapot. Ha forrásként a ZetDigital van megjelölve, akkor az olvasók azt hihetik, hogy az ott található cikk pontatlan - ez rossz fényt vetne a ZetDigital-ra, és rám, a biztonságtechnikai rész szerkesztőjére is! Mindegy, hogy más biztonságtechnikai weboldalakon mit írnak - ha a ZetDigital írásait szeretné bárki felhasználni, akkor a Felhasználói Szabályzatban leírtak szerint kell eljárnia.

Tehát: Én nemcsak a ZetDigital, hanem a saját jó hírem miatt is szeretném, ha csak az általam megszerkesztett cikkváltozat lenne közzétéve a Wikipédián! Ha ez Neked probléma, és nem értesz egyet az álláspontommal, akkor kérlek, töröld a "Hevederzár" című cikket a Wikipédiáról, és más biztonságtechnikai weboldalakon található írások felhasználásával írd/fogalmazd meg újra (bár nekem mindegy, hogy más weboldalak írásai alapján melyik szerkesztő írja meg az új cikket).

Szerintem Te is azt szeretnéd, ha a Wikipédián található cikk szakmailag pontos lenne; vagy tévedek?

Én nem szeretném leszólni a munkádat, csak kérlek, tartsd tiszteletben a döntésemet - ha mér az én írásom a wikipédia-cikk alapja. Válassz, mit szeretnél tenni a "Hevederzár" című cikkel kapcsolatban: az én írásomat felhasználni, vagy mások írását felhasználni?

Remélem, sikerül végre dűlőre jutnunk. Üdvözlettel: Gergő333333


Kedves Gergő333333!

Nem a tegeződés itt a fő probléma, hanem az, hogy a Te felfogásod nehezen egyeztethető össze a Wikipédia alapkoncepciójával.

  1. A Wikipédia szerkesztői szabadon szerkesztik a cikkeket. Nem akadály az, hogy valakinek nem szakmája a cikk témája. A szerkesztési szabadság engem ugyanúgy megillet, mint téged, ebből következően szó sem lehet arról, hogy a több szerkesztő által szerkesztett cikket úgy tekintsük, mintha arra neked illetve a ZetDigitalnak kizárólagos szerzői jogai lennének.
  1. Személyesen is nagyon sértőnek tartom azt az alapállást, amellyel az én laikus, de jó szándékú szerkesztéseimet sorozatosan leszólod, sőt, úgy állítod be, mintha a Te illetve a ZetDigital szakmai jó hírét veszélyeztetné az, ami a cikkben áll. Súlyosan sértő, ugyanis egyetlen szóval sem magyaráztad meg sehol, hogy a cikk általam vagy más szerkesztő által írt mely állításai, kifejezései, miért és mennyiben "vetnek rossz fényt" stb. rád?
  1. A szerkesztéseim után a cikk messze nem kizárólag a Te általad a ZetDigital honlapján közzétett szövegedből állt. A források köre a cikk fejlődése során amúgy is bővíthető, sőt, több forrás esetén még a cikk egyes konkrét állításai mellett is elhelyezhetők forráshivatkozások. Neked jogodban áll a szerkesztéseimet megváltoztatni, felülírni, azonban durva visszaélésnek tartom a Wikipédia lehetőségeivel azt az eljárásodat, hogy szinte mindent kitöröltél az én szerkesztéseimből csak azért, hogy szó szerint visszajuss a saját eredeti szövegedhez.
  1. A ZetDigitalhoz semmi közöm és fellépésed alapján nem is érdekel. Mivel azonban a neten elérhető ez az oldal, nincs jogod ahhoz, hogy letiltsd a lap megemlítését.
  1. Máris átteszem a "források" helyett a "További információk"hoz a ZetDigital említését, ezek után egyetlen olvasó sem gondolhatja majd, hogy a Wikipédia Hevederzár cikke a ZetDigitalon alapul. Nem is kell, hogy az olvasó ezt gondolja, hiszen nem Te vagy a feltalálója a hevederzárnak, Te is csak más forrásokból szerezted a szakmai tudásodat.

Ezen túlmenően magam döntöm el, fogok-e még a cikkel valaha tovább foglalkozni. Üdv.--Linkoman vita 2016. november 6., 13:16 (CET)"Válasz

Eszközöltem néhány apró módosítást[szerkesztés]

A cikk egészen jó, pontos.

Betehetnénk egy-két képet a szócikkbe a hevederzárról (pl. Biztibuk hevederzár képét)