Vita:Hatásfok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Rodrigo 11 évvel ezelőtt a(z) Hibás eszmefuttatás témában
Ez a szócikk témája miatt a Fizikaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Fizikai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
E szócikk témája fizika tantárgyból a középiskolai tananyag része.

Hibás eszmefuttatás[szerkesztés]

A lényege jü, de nincsenek források, és a tény is hibás, miszerint a legnagyobb hatásfok 50% lenne. Példa: [1] – Rodrigó 2013. január 12., 20:56 (CET)Válasz

Visszaélések a hatásfok értékével[szerkesztés]

A hatásfok sok esetben rendkívül fontos adat. Befolyásolhatja a vevőt a vásárlásban, sőt, sok esetben döntő befolyása van a vásárlási döntésre. A megtérülést, profitot is jelentősen befolyásolhatja. Ezért előfordul, hogy a gyártók némelyike - a verseny tisztességének feladásával - visszaél a hatásfok értékével.

A visszaélésre rendszerint az ad alapot, hogy a hatásfokhoz tartozó rendszert több-kevesebb mértékben leszűkítik. Ha egy rendszerben soros helyzetű "energianyelők" vannak, amelyeknél mindegyiknél fellép veszteség, ezért mindegyiküknek megállapítható a saját - részleges - hatásfoka; a rendszer teljes hatásfoka a részleges hatásfokok szorzata (soros esetben). Ha a rendszert szűkítem, pl. az egyik végéről egy jelentős "energianyelőt" önkényesen eltávolítok, azzal "emelni" tudom a hatásfokot.

Igen jellemző a visszaélés azokon a területeken, amelyeken egyébként is erős marketing-tevékenység folyik a vevőkör "meggyőzésére", azaz tulajdonképpen a félrevezetésére (elektro-autók, hibridautók, stb.). Noha közismert tény, hogy állandó mágneses villamos forgómotorokkal 50% hatásfokot a legkedvezőbb (állandó) üzemi körülmények között sem lehet elérni (ennek elméleti korlátja van)[1], ennek ellenére rendszeresen bukkan fel reklámanyagokban 90%-os, sőt, egy Hyundai-prospektusban 95%-os hatásfok-érték is.

  1. [Sályi, István et al. szerk.]: Pattantyús gépész- és villamosmérnökök kézikönyve. 5. Erősáramú elektrotechnika. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1965.