Vita:Határozói igenév

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Adam78 16 évvel ezelőtt

A latin gerundium legalább annyira főnévi igenév, mint amennyire határozói igenév, úgyhogy szerintem okvetlenül szét kéne szedni ezeket.

Miért ne lehetne egy főnévi igenévnek határozói alakja, ha már egyszer főnévféleség (vö. házhoz, házban, háztól stb., amelyeket ugyanígy el lehet játszani a gerundiummal)? És miért lenne ebből rögtön határozói igenév?

Tisztázni kéne, mit is jelent általánosságban a határozói igenév mint olyan (feltéve, hogy ez alkalmazható a magyartól eltérő nyelvekre is), és akkor nagyobb eséllyel sikerülhetne a különválasztás. (Most sajnos nincsenek nálam források.) Ádám 2008. január 3., 00:50 (CET)Válasz


A gerundium egyáltalán nem határozói igenév, sokkal inkább folyamatos (v. jelen idejű) melléknévi igenév. A latin és a germán nyelvekben nincs határozói igenév mint olyan, az oroszban tényleg van. Ha már ír valaki bejegyzést a Wikire, legalább ne írjon hülyeségeket. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.99.217.178 (vitalap | szerkesztései)

folyamatos? befejezett?[szerkesztés]

Van folyamatos és befejezett határozói igenév? Nem csak melléknéviből vannak ilyenek? - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 46.139.251.48 (vitalap | szerkesztései)