Vita:Hardver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Sutka99 (vita), értékelés dátuma: 2012. április 8.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nagy átalakítás[szerkesztés]

Tehát az eredeti szócikket alaposan átstruktúráltam, kigyomláltam, bővítettem, írtam, hivatkoztam (fő szócikkek).

Perifériák[szerkesztés]

A legnagyobb gondban a Perifériák alfejezettel vagyok, két okból:

  1. Másként csoportosítottam őket, mint a Periféria szócikkben, bár szerintem ez alaposabb
  2. A Háttértárak is perifériáknak vehetők, ugyanakkor fontosságuk miatt kiemelve hagytam őket

Átnevezés[szerkesztés]

Javasolnám a szócikk átnevezését Számítógép hardver-re, mivel a tartalom és az angol változat neve miatt is. Ha az átnevezés megtörténne szükség lenne egy hardver általában szócikkre.

Tapipad és játékkonzol[szerkesztés]

Érintőpad ? ; kormány?, gamepad? Nem vagyok biztos benne, hogy a cikk korábbi alkotója mire gondolt itt.

Bár létezik játékkonzol, mint önálló gép, itt (mivel PC-perifériákról van szó), a játékkonzol szerintem a gamepad-nek felel meg (ezt már bele is írtam a cikkbe). misibacsi 2007. június 1., 19:55 (CEST)
Igen a játékkonzol szóról nekem is az jut először eszembe, vagyis az önálló gép (például Play Station, XBox stb.) De ha már gamepad-nál tartunk, létezik kormány is, az autós játékok számára...--Master of Orion 2007. június 1., 23:04 (CEST)

Egyebek[szerkesztés]

Sokat változtattam; várom a javaslatokat, ide vagy a Vitalapomra. Üdv --Master of Orion 2007. június 1., 14:10 (CEST)

Sziasztok,
A sínrendszerek résznél lehetne hivatkozást rakni a busz (informatika), illetve a sínrendszerre is. Egyébként a kettőt nem kéne összegyúrni? Ha valakinek van ideje... Esetleg a merevlmezre és a FDD-re is tehetnél be linket, ha gondolod.
Továbbbi sok sikert: kisb 2007. június 4., 06:48 (CEST)

Megtettem a javasolt változtatásokat. Csak megjegyezném észrevételem, hogy érdekes, a buszok azon felosztása, hogy melyik külső illetve belső... Én az oskolában úgy tanultam (villamosmérnök szakon), hogy "Belső sínrendszer: a processzoron belüli egységek összekötésére (...) Külső sínrendszer: a processzor és az azon kívül lévő egységek összekötésére szolgál" , lásd Sínrendszer szócikk! Amit viszont a busz (informatika) szócikkben olvashatunk eltér, bár logikailag elfogadható : "Egy belső busz a gépen belüli egységek összekepcsolását végzi, főleg a CPU-t és a központi memóriá(ka)t kapcsolja össze, vagy kapcsolja az alaplaphoz. (...) A külső buszok csatlakoztatják a perifériákat az alaplaphoz." Üdv,--Master of Orion 2007. június 4., 23:22 (CEST)

Optikai lemezek[szerkesztés]

Egy DVD formátumról (valamikor) azt hallottam, hogy nem spirális, hanem koncentrikus pályát használ.. Sajnos már elfelejtettem melyik az, és a neten sem találtam hozzá irodalmat, de ha ez a dolog igaz, akkor a szöveget is kicsit pontosítani kellene... Ezenkívül jó lenne egy Optikai lemez szócikket csinálni, mondjuk A LA angol verzsön: [1] :) Üdv, --Master of Orion 2007. június 12., 00:02 (CEST)

definíció[szerkesztés]

A hardver az amibe bele lehet rúgni.

The Lion of Judah SMS Peace dove.gif "I live among the creatures of the night - vampires, hypocrites and parasites..." 2007. június 23., 18:49 (CEST)

Processzor főbb részeinek kihagyása[szerkesztés]

  • Véleményem szerint nem illik ebbe a cikkbe a processzor főbb részei, márcsak azért se mert első ránézésre benne van a CPU cikkben is --Kamarton Kiscsibe (rajz).png vita 2013. március 23., 21:35 (CET)
Teljesen igaz, az a rész másolmány a CPU cikkből. Teljesen azért nem kéne kihagyni, de lehetne egy mondat arról, hogy a CPU-nak is vanak részei. Vagy egy összefoglaló. Mondjuk:

A CPU nem egy oszthatatlan hardveregység, vannak szerkezeti elemei. Két alapvető részegysége a vezérlőegység (control unit, CU) és a feldolgozóegység, ill. aritmetikai-logikai egység (ALU). Ezek mellett további részek találhatók benne, pl. címképző egységek, regiszterek, sín- v. buszvezérlők. A processzorokba egyre több részegységet építenek, így pl. a processzorok többsége tartalmaz egy vagy több gyorsítótárat és azok vezérlőit (de van olyan processzor, amelyben nincs ilyen), TLB-ket, utasításfutószalagot, lebegőpontos egységet, és opcionális bővítéseket, mint pl. órajel- és teljesítményvezérlő, grafikai számításokat végző, hálózatkezelő vagy kriptográfiai egységek. A modern mikroprocesszorok több processzormagot is tartalmazhatnak. A mikrovezérlők a processzormag mellett a legtöbb perifériás egység vezérlőit és sok más kiegészítőt is tartalmaznak a csipen belül.

.. Ez ráadásul illeszkedik az iskolai informatika tananyaghoz is :)) --Pkunkpalackpošta 2013. március 24., 09:47 (CET)