Vita:Hamis dilemma

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 84.1.178.80 11 évvel ezelőtt a(z) áldilemma? témában

Szerintem a barátom barátja az én barátom is nem hamis dilemma, hanem egy irreleváns következtetés (ignoratio elenchii), azaz lehet, hogy a barátom barátja, de ebből nem következik semmi a mi barátságunkra nézve. (a hiba tkp. az, hogy a barátság nem tranzitív tulajdonság, mint mondjuk az osztálytárs)

--Gligeti 2007. január 26., 22:53 (CET)Válasz

Másrészről viszont hamis dilemma, mivel a kérdést egyopcióssá egyszerűsíti: a barátom barátja csak a barátom lehet, szimpatikus idegen, vagy közömbös munkatárs semmiképp sem, holott ezek is ésszerű lehetőségek. De secundum quid is lehet, mert szűk, egyfős mintát vesz alapul, mégpedig a barátot, amiből arra a következtetésre jut, hogy minden barát számára is barát. – cheryn 2007. január 26., 23:51 (CET)Válasz
Nem, nem.. Sehol sem merül fel, még implicite sem, hogy ha nem a barátom lenne, akkor amúgy az ellenségem lenne. Az, hogy egyopcióssá szűkíti, az minden hibás érv esetén így van, hiszen egy darab konklúziót hoz ki az érvelő (hibás következtetéssel); ilyen alapon minden hibás érvelés hamis dilemma lenne.
Hamis dilemma akkor lenne, ha azt mondaná, hogy a barátom barátja az nem az ellenségem, tehát a barátom.
Secundum quid sem: az akkor lenne, ha azt mondaná, hogy konkrétan Józsi a barátom barátja, és egyúttal az én barátom is: tehát akkor a barátom barátja mindig a barátom.
--Gligeti 2007. január 27., 00:22 (CET)Válasz
Jó, nem vitatkozom. :) – cheryn 2007. január 27., 00:27 (CET)Válasz

Nem kéne ide forrás, és kifejtés?[szerkesztés]

"A dilemma alkalmazásának elve jól szemléltethető a kamera és az ábrázolás kapcsolatával: azt látjuk, amit a kamera mutat, és hajlamosak vagyunk elfeledkezni a láthatatlan tényezőről, aki valójában eldönti, hogy mit lássunk."

Duhos vita 2010. október 28., 16:43 (CEST)Válasz

áldilemma?[szerkesztés]

Nem jobb fordítás az „áldilemma”?

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.1.178.80 (vitalap | szerkesztései) 2012. május 7., 20:29‎ (CEST)Válasz