Vita:Habsburg–Lotaringiai Lajos Viktor főherceg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt MediKron 1 évvel ezelőtt a(z) Botrányai témában
Ez a szócikk témája miatt a LMBT-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
A sablon nem jelenti azt, hogy a személy, akiről a szócikk szól, LMBT lenne, mindössze annyit, hogy a szócikkben az LMBT emberek szempontjából releváns információ szerepel vagy kellene szerepeljen.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
LMBT-témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Botrányai[szerkesztés]

A homoszexualitás, aminek a korban valóban nem volt túl jó megítélése, és a szexuális zaklatás, az két különböző fogalom. A korban mindkettő botrányt tudott előidézni, de ettől még nem kell őket összekeverni, főleg nem 2022-ben.

Amikor azt írja a szöveg, hogy "Császári főherceghez méltatlan, botrányt keltő életvitele, homoszexuális viszonyai miatt később kitagadták az uralkodócsaládból." Az, ebben a megfogalmazásban implikálja, hogy a homoszexualitása tette méltatlanná. Ezért javítottam ki arra, hogy "Homoszexuális viszonyai ÉS botrányai", mivel két különböző dolog együtt állása nyomán lett kitagadva.

Attól, hogy a homoszexualitás botrányt jelentett a korszakban (bár azért ezt a kijelentést is lehetne árnyalni), nekünk még 2022-ben nem kell és nem szabad azt implikálnunk, hogy 2022-ben is botrány és méltatlan annak lenni.

Részben a témához kapcsolódó ügy, hogy attól, hogy a korban Luziwuzizták és adott esetben ezt a barátainak is megengedte, még egy Wikipédia szerkesztő nem engedheti meg magának, hogy cikken belül Luziwuzi-nak szólítsa. Elhangzott a cikkben két helyen is, hogy mi volt a gúnyneve és miért, ami rendben van. De mi nem Luziwuzizhatjuk le, hiszen már bocsánat, de ez kb. olyan, mintha azt írnák, hogy "És a buzifőherceget Salzburgba küldték".

Én őszintén szólva nagyon erősen javasolnám ennek a cikknek a teljes újraszerkesztését, mert hemzseg az:

  • (negatív) elfogultságtól
  • szalonhomofób kiszólásoktól
  • külső forrásokból, egy az egyben átvett mondatoktól.

Elképzelhető, hogy a nyár folyamán beülök könyvtárazni és magamra vállalom az újraírást, normálisan lehivatkozva. Mert ez így, ebben a formában, már nagyon-nagyon idejétmúlt és őszintén szólva gáz. – MediKron vita 2022. május 25., 16:24 (CEST)Válasz