Vita:Hívójel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Startende Concorde.jpg Ez a szócikk témája miatt a Repülési műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2010. augusztus 26.
Repüléssel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

témák[szerkesztés]

Van egy olyan érzésem, hogy a "hívójel" fogalma nem csak a légi közlekedésben használatos, ott van pl. az amatőr rádiózás, és vannak katonai hívójelek is. misibacsi*üzenet 2010. augusztus 26., 17:53 (CEST)

Nagyon igaz. A hajózás világában a hívójel tartósabb attribútuma egy kereskedelmi hajónak, mint a neve. A név, szín, technikai adatok, hazai kikötő megváltozhat, de a hívójel nem. – Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2010. augusztus 26., 18:05 (CEST)

A hívójel (callsign) definíciója[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?) Ennél a cikknél szerintem alapvetően van némi gond. A besorolása sem oké, mert a hívójel nem a légiközlekedésből jön, csak ott is használják. A hívójel elsősorban a rádiózás/távközlés témakörébe tartozik, ugyanis a hívójel egy adóállomás egyedi megkülönböztető jele.
A hívójelek kiosztását az ITU szabályozza, illetve a nemzeti hatóságok (Magyarországon az NHH). A közlekedésben természetesen komoly szerepe van, hiszen a tengeri mozgószolgálatban és a légiközlekedésben egyaránt kötelező a regisztrált adóvevő megléte A légiközlekedésben a lajstromjel és a hívójel általában megegyezik. De ugyanezen rendszer szerinti hívójelkiosztást használ mindenki más is, aki valamilyen módon engedélyköteles berendezést használ (egyéb járművek, kézi VHF vevők, rádióamatőrök, kutató-mentő szolgálatok, stb.) Javaslom, hogy beszéljük meg, hogyan kellene átírni, átsorolni. Én nekiállok, de kérnék némi segítséget pl. az átsoroláshoz, illetve örülnék, ha a létrehozó nem venné vandalizmusnak, ha széttúrom a cikkezdeményt. --Dávid vita 2011. december 26., 21:20 (CET)

Szerintem add meg a forrásod adatait a cikk végén, majd nyugodtan írd át. misibacsi*üzenet 2011. december 27., 10:31 (CET)