Vita:Győzelmes Szűz Mária-kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png Ez a szócikk témája miatt a Világörökség-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Világörökségi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mánuel-stílus[szerkesztés]

A bevezetőben egy súlyos tévedés van. Az épület egyáltalán nem Mánuel-stílusú, különösen nem annak legjelentősebb alkotása portugál földön (arra ott van a Belém-torony, a Jeromos-kolostor, a tomari konvent stb.), hanem gótikus, azon belül is flamboyant, amelynek van egyetlen Mánuel-stílusú része, a "befejezetlen kápolnák" néven ismert, tető nélküli, rotundaszerű toldás. Pasztilla vita 2013. május 10., 21:51 (CEST)

A Mánuel stílus (mánuelita stílus) a késő gótika és a kora reneszánsz sajátos változata Portugáliában. --Texaner vita 2013. május 10., 22:20 (CEST)

Én azt tudom, hogy mi a Mánuel-stílus, éppen azért mondom, hogy a befejezetlen kápolnákat kivéve ez az épület nem az. Erre a helyszínen is felhívják a figyelmet. Pasztilla vita 2013. május 10., 22:43 (CEST)

Most látom, hogy az angol szócikk bevezetőjében ott van az "intermingled" (aminek jelentése nem "legjelentősebb"), minden külön magyarázat nélkül, a stílusról írt szócikkükben viszont már egy kósza részlet is olvasható: "Other major Manueline monuments include the arcade screens of the Royal Cloister (designed by Diogo Boitac) and the Unfinished Chapels (designed by Mateus Fernandes) at the Monastery of Batalha and the Royal Palace of Sintra." De ettől függetlenül is egészen biztos, hogy a batalhai kolostor nem a Mánuel-stílus legjelentősebb alkotása. Pasztilla vita 2013. május 10., 22:46 (CEST)
Istenem az egyik legjelentősebb magyarul az jelenti, hogy a fontosak (legjelentősebbek) közül az egyik. Egyébként nem csak a befejezetlen kápolnát, hanem a királyi kerengőt is felsorolja, mint a mánuel stílus fontos alkotását, Batalhaban minden építészeti ismertető. A Kolostor egyébként közel 200 éven át épült, ezért egyszerre képviseli a gótikát (a templom, Tengerész Henrik sírkápolnája) és a mánuel stílust (a befejezetlen kápolna, a királyi kerengő). Mint ahogy azt az angol cíkk is helyesen írja intermingled (keveréke) a két stílusnak! --Texaner vita 2013. május 11., 11:38 (CEST)
Felőlem. Gondoltam, bele merek szólni a tájékoztatás dolgába. Pasztilla vita 2013. május 11., 20:51 (CEST)
Ja, meg ha fontos valóban a tájékoztatás, akkor befejezetlen kápolnák (Capelas Imperfeitas), nem kápolna. Hét vagy nyolc kápolna veszi ugyanis körbe a fedetlen "rotundát". De talán ez is meg lesz magyarázva. Pasztilla vita 2013. május 12., 10:58 (CEST)