Vita:Glasznoszty

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt CommonsTicker 16 évvel ezelőtt a(z) Képfigyelmeztetés témában
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Dunee (vita), értékelés dátuma: 2008. február 8.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


„apparatchik” - ezt én államapparátusnak fordítottam, de valahogy nem ezt érzem a megfelelő kifejezésnek. -- Dunee 2007. január 31., 13:44 (CET)Válasz

Az "apparatcsik" olyan bürokrata, aki a rossz értelemben vett államapparátust szolgálja. (orosz szóképzés az apparat (= apparátus) és a -csik (hímnemű személyre utaló képző, mint a francia -eur).
Ezt a cikket jó lenne átdolgozni és nem idegen nyelvből fordítani.
A célja rész pl. meghökkentő: azt állítja, hogy Gorbacsovnak a glasznosztyra a peresztrojka miatt volt szüksége. Bárki állítja ezt, tévedés.
A glasznoszty nem a szólásszabadság kiterjesztését irányozta elő, hanem egy olyan pártállamban, ahol a múltról, jelenről és jövőről való gondolkodást az állam finoman szólva is befolyása alatt tartani törekedett, szóval egy ilyen pártállamban az állam elismerhesse: bizony nem egészen az volt a múlt, amit eddig tudtunk róla, azaz hivatalosan elismertek példátlan méretű bűntényeket, akár Sztálin életében (pl. ukrajnai éhinség made by Sztálin), akár utána (atomkísérlet Szibériában lakott terület közelében) történtek.
A glasznoszty Nyugaton csak egy jópofa májfoltos fejű pasit takart, a "táborban" viszont jelentősen hozzájárult az "erjedéshez", ami az 1990-es évek elejére előbb a tábort, majd magát a Szovjetuniót is "elvitte".
Kicsit komolyabb elemzés kellene ebbe a cikkbe.--Linkoman 2007. január 31., 14:45 (CET)Válasz
Hümm, hát tulajdonképpen igazad van. Magamtól nem kezdtem volna hozzá, mert annyira nem látom át a téma politikai vonatkozásait, viszont ez a szócikk a hét fordítása. Késõbb lehetne bõvíteni, ezek szerint volna mit. -- Dunee 2007. január 31., 15:42 (CET)Válasz
OK, nem akartam a fordítástól a kedvedet elvenni, véletlenül sem. Dolgozzunk csak rajta. Üdv--Linkoman 2007. január 31., 15:44 (CET)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. február 20., 23:36 (CET)Válasz