Vita:Furulya

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiegészítési javaslatok[szerkesztés]

Néhány szakmai jellegű kiegészítés: A germán rendszerű furulya, melynek a lap a fogástáblázatát közli, szerencsére már nem a legelterjedtebb hazánkban (didaktikus célú, modern kori találmány volt, melynek komoly intonációs hibái vannak, így a zeneiskolai furulyatanításból majdnem teljesen kiszorították az igényesebb, barokk hangszerek.) Érdemes volna ezért a barokk fogásrendszert is leközölni!

A hangszercsaládnál megemlíthető lehet még a legkisebb, c"' alapú "garkleinflöte" (nem túl elterjedt, de hangszerboltokban gyakran kapható), illetve a kontrabasszus- és szubkontrabasszusfurulyák.

"A furulya a története során nem kapott a többi fafúvós hangszerhez hasonló billentyűzetet." - ezt a mondatot ki lehetne egészíteni azzal, hogy "Noha voltak próbálkozások a furulya billentyűzettel való ellátására, ezen hangszerváltozatok egyike sem tett szert nagy népszerűségre". Érdekes magyar vonatkozás a "Csákány/Csakan" nevezetű, valószínűleg Schunda v Stowasser által feltalált billentyűs, sétapálcába épített furulya