Vita:Exorcizmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ELVe 14 évvel ezelőtt a(z) Pár észrevétel témában

Pár észrevétel[szerkesztés]

Ez egy roppant zavaros lap.

  1. Az "exorcizmus" kizárólag keresztény terminológia. A sámánizmusnak ehhez semmi köze.
  2. Az, hogy ezt „ördögűzésnek” fordítják, szintén egy megtévesztő tradíció.
  3. A helyes terminus: „démonűzés”, bámennyire is „ördögökkel” van tele a magyar Biblia.
  4. A film nem való ide, az a film cikkébe kell.
  5. „Jézus idejében a nem újszövetségi zsidó források beszámolnak ördögűzésekről, amelyeket mérges gyökerek kivonatából nyert drogok alkalmazása mellett végeztek. (Josephus, "B. J." vii. 6, § 3; Sanh. 65b). A judaizmus esszénus ágához tartozók általi ördögűzésekről is vannak írott források (a kumráni Holt-tengeri tekercsek).” --- 1. Ezek nem Jézus idejebeli források. 2. El is lettek ezek olvasva?
  6. El kellene dönteni, hogy ha cikk a katolikus exorcizmust tényként kezeli, az előtte álló újszövetségi (és nem Jézus-i!) részt mért nem? Ez súlyos logikai hiba.
  7. Valamint hogy jön ide az elmebetegség és a pszichológia? A cikknek nem ez volna a témája. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 26., 15:12 (CEST)Válasz
  • A sátánizmus kategóriát eltávolítom. A kettő köszönő viszonyban sincs egymással.
  • Másik dolog: az egész cikk sértés a magyar nyelvre nézve a sok "exorcizmus" származékkal. Javaslom nevezzük át Démonűzés névre, s az Eorcizmus és Ördögűzés fejlécek legyenek átirányítók oda. A szövegben is magyarosítani kéne ezeket a kifejezéseket. Az elején elég ha ott van az exorcizmus, mint átvett szó magyarázata (ami itt van az asszem megfelel), utána már lehet magyarul fogalmazni.