Vita:Egyiptomi Újbirodalom

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Perkó István 15 évvel ezelőtt

Erősen hiányosak az Újbirodalom történelmére vonatkozó részek, illetve túl sok az általánosítás hangzik el a mindennapi élet terén.

Ez már nagyon kellett, ez a cikk. De jó lenne, ha a források álltásonként lennének belinkelve, akkor látni lehetne, mi honnan van, mert így elsőre nem minden tűnik helyesnek. Pl. Théba, úgy emlékszem, már a Középbirodalom idején is főváros volt, a trónutódlás részben pedig szerepel az ún. örökösnő-elmélet, amit mostanra már meghaladottnak tartanak.

A „III. Amenhotep szerelemből házasodott” elmélet is gyakori, de valamennyire túl lehet romanticizálva a dolog, valószínűleg mindketten gyerekek voltak még és Tije sem volt az a csóró parasztlány, aminek szeretik beállítani, a szülei mindketten fontos emberek voltak.

„Természetesen a fáraó példáját más egyiptomiak is követték.” – mármint miben, hogy háremet tartottak? Nem tudok róla, hogy a királyi családon kívül annyira elterjedt lett volna a többnejűség.

A mindennapi élet szekcióban sok olyan van, ami így első ránézésre nem újbirodalom-specifikus.

Cikk picit aránytalan, pl. II. Ramszeszről, aki III. Amenhotep mellett a másik legjelentősebb fáraó az Újbirodalomban, másfél mondat van.

A többi az nagyon jó. :) ~ Alensha  üzi 2008. július 1., 21:46 (CEST)Válasz

„Szabó R. Jenő: Egyiptom” című útikönyve szerint az Újbirodalomban lett először Théba a főváros, bár thébai uralkodók már korábban is ültek a fáraók trónján. Az „először” szót mégis „ismét”-re cseréltem, mert a „J.Baines-J.Málek: Az ókori Egyiptom atlasza” című könyvben az szerepel, hogy I. Amenemhet (i.e. 1991-1962) a királyi székhelyet Thébából helyezte át az általa alapított Itj-Taui-ba Memphisz mellé. Ez azt jelenti, hogy a Középbirodalom elején Théba valóban fővárosként funkcionált, s az ezt állító forrás pedig a későbbi. Az Újbirodalom fáraóinak cselekedeteiről itt szándékosan írtam keveset, hisz, aki a II.Ramszesz szócikkre kattint, az a Wikipédia egyik legjobb, kiemelt szócikkéből tájékozódhat. S az Újbirodalom összes fáraójáról van már önálló szócikk, amelyekre a "A fáraók listájából" el lehet jutni. A mindennapi élet bemutatása valóban nem Újbirodalom specifikus, de erre vonatkozó ismeretterjesztést én eddig nem láttam a Wiki-ben, s ezért gondoltam, hogy itt hasznos lehet. Hogy a fáraó példáját a többnejűségben milyen széles körben követték, az valóban nem ismert, de minden kor arisztokráciája a történelemben igyekezett "majmolni" az uralkodó életvitelét, sokszor még anyagi lehetőségein túl is, s ezért valószínűleg az Újbirodalom nemessége sem volt ezalól kivétel. Az észrevételeket és az elismerést is köszönettel fogadtam. Perkó István vita 2008. július 3., 20:44 (CEST)Válasz