Ugrás a tartalomhoz

Vita:Egyéni viszony

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 8 évvel ezelőtt a(z) lehet témában
Ez a forrás nélkül cikk a nyelvről szól. Nem szerencsés az "egyéni viszonyról" elnevezni. Egyéni viszony minden egyén és környezete, a külvilág között fennáll. ilyen alapon ezernyi "Egyéni viszony (XXXXX)" szócikket lehetne gyártani.--– Linkoman vita 2016. február 15., 11:13 (CET)Válasz

lehet[szerkesztés]

de ez egy belső, meg nem írt linkről vezet ide.

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_gondolat_nyelve.


Ami pedig azt fejezi ki, hogy az 'M' (mint "magas") állítmány a 'j' (mint János) entitásra vonatkozik. Azonban a gondolat nyelve szükségképpen sokkal összetettebb bármilyen tisztán logikai nyelvnél, mivel az emberi gondolatok olyan bonyolult aspektusait is kezelnie kell, mint amilyen az állítmányhoz való egyéni viszony is. Például hihetem azt, hogy János magas, de az is lehet, hogy csak gyanítom, hogy János magas.

176.63.35.70 (vita) 2016. február 15., 13:23 (CET)Válasz

Az eredeti angol sz0veg így néz ki:

A fully articulated proposal for what a LOT would have to take into account greater complexities such as quantification and propositional attitudes (the various attitudes people can have towards statements; for example I might believe or see or merely suspect that John is tall)...

quantification and propositional attitudes

ha ezeket a kulcsszavakat lefordította volna a szerkesztő, még nagyobb lenne a kavarodás. :-)


Köszönöm a választ.

Így már érthetőbbé válik a szöveg. A lényeg az, hogy ennek a szövegnek "A_gondolat_nyelve" szócikkben van a helye, mert csak ott érthető világosan, miről van szó.

Felesleges ennek önálló szócikket alkotnia. Be kellene dolgozni "A_gondolat_nyelve" szócikkbe. Így az Egyéni viszony kifejezést nem foglalná le (szerintem feleslegesen). Ha valaki az "egyéni viszony" szóösszetételre keres, ebben a cikkben is megtalálja.

Mit gondolsz erről?--Linkoman vita 2016. február 15., 16:35 (CET)Válasz