Vita:Csák Ugrin (kalocsai érsek)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Meineface 5 évvel ezelőtt

„Vita:Csák Ugrin (kalocsai érsek)”


A prímási levéltár szerint, valamint több erre hivatkozó - az itt meghivatkozottaknál korábbi - kutatás szerint Csák Ugrin nem Csák és nem Ugrin volt, hanem a Lehel törzsbeli galántai Arady családból származott, és Ugolinnak hívták. Az apja - Sámuel († 1218)- vett részt a szentföldi hadjáratban, ahol el is esett. Ugolin nagybátyja volt a későbbi - szintén galántai Arady- I. Imre nagyváradi püspöknek,- aki a szentföldön meghalt Sámuel (az apjának) másik fia, Benedek leszármazottja volt. Az még nem tisztázott, hogy egyenes ági vagy oldalági őse a szintén galántai Arady (Nepomuki)János dalmát püspöknek, a magyar ásványtan megalapítójának - de a családi háttér miatt a rokonságuk kétségtelen.

Különös egybeesés hogy Ugolin halála után az érseki cím szinte azonnal Benedekre száll - akinek a származása itt nem tisztázott, azonban több kutatás szerint Ugolin Benedek nevű testvére 1255-ben "hadvezérnek íratott" ami titulus abban az időben aligha volt elválasztható a harcos katolikus főpap statuszától. Itt azt is számba kell venni, hogy az államalapítástól kezdődően a királyi állam legfőbb támasza a galántai Esterházy klán családjai voltak (Fekete, Baloghy, Arady)akik pl később sem harcoltak se Kossuthtal se Rákóczival a király ellen. Valamint azt is, hogy a király létérdeke volt, hogy a legfontosabb pozíciókat a rokonai közt ossza szét. A népességi viszonyok miatt pedig sem a tatárjárás előtt, sem a tatárjárás után nem volt a király olyan helyzetben hogy nagyon sokat válogasson a személyek között. Az minden estre kizárható, hogy a nemzetségek között alacsonyabb szinten, a királyi családtól pedig távol álló személyek kezébe tegye a fegyveres hatalom kulcsát. (pl. a Csák család igen távol állt tőle, és nem is volt túl jelentős, hiszen a szálláshelye miatt nem érintkezhetett könnyen a nyugati szomszédokkal, és közvetlen, nagy megterhelést jelentő katonai védelmi szerep se jutott rá mint az Esterházy klánra, vagy az Aba nembéliekre.)

A cikk állításai egyébként időbeliségben is kérdéseket vetnek fel. Ha Ugolin a szent földön csatázott, mikor jelölték püspöknek és miért? Hogy folyt a jelölés? Rádión, vagy futárokkal?? Gyors döntés volt, vagy megfontolt tanácsülésen döntöttek arról hogy 1219 áprilisban a pápa püspöknek szentelje? (De hiszen azt se tudhatták a jelölők hogy egyáltalán él-e, ha a szentföldön volt éppen!) Vagyis a pápává szentelése bizonytja, hogy Ugolin nem járt abban az évben a szentföldön, hanem Magyarországon tartózkodott és várta az akkori diplomácia (követek) roppant időigényes eljárását a pápai jóváhagyásra. Már pedig ha nem igaz hogy a szentföldön járt (és úgy tűnik nem az) akkor vélhetően egy körhivatkozást csíptünk el Ugolinnal kapcsolatban amit kritika és ellenőrzés, átgondolás nélkül egymásra hivatkozva publikálnak a különféle szerzők. Meineface üzenőlapja  2018. június 25., 23:15 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz