Vita:Cink

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jzana 5 évvel ezelőtt a(z) Színe témában
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szaszicska (vita), értékelés dátuma: 2009. február 6.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

}}

"Rossz magyar szóval horganynak is nevezik."

Minek köszönheti ez a (feltehetôleg nyelvújítás korabeli) szó ezt a negatív minôsítést? Egyáltalán, mennyire szakszerû szerkesztôi hozzáállás az, magyar szavakat egy (nem nyelvészeti) szakcikkben minôsíteni? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 137.138.80.163 (vitalap | szerkesztései)

picike hiba[szerkesztés]

"Tetőfedésre, esőcsatornák (a képen)..." - Valaki elfelejtte belinkelni a képet.
Szerintem a horgany tényleg idejemúlt szó. Az újabb generációk már nem nagyon használják, az iskolában nem is utaltak arra, hogy horgyany lenne a másik neve.

Véleményem szerint a horgany egyáltalán nem idejétmúlt szó, főleg a technikában. Ráadásul pl. a horganyzás szóban nem is cserélhető fel a cinkkel.

Eléggé szomorú, ha nem tanítják! Vannak olyan magyar szavak, amelyeket kizárólag egy adott szituációban használunk. Ilyen például a disznó és a sertés szó is: sertésmájkrém és disznósajt, sohasem fordítva. Hasonló a helyzet a horgany szóval is (ami nyelvújítás kori akárcsak a higany, de már pl. a sárgany szó nem honosodott meg). Iparban van pl. tűzi horganyzás, de a zippzár (cipzár) húzója gyakran cinköntvényből készül(t). Kereskedelemben horganyzott acéllemezt forgalmaznak. A sárgaréz pedig főként cink ötvözőt tartalmaz. Tehát a szó él.

--efendi vita 2015. április 6., 15:13 (CEST)Válasz

Színe[szerkesztés]

A színét egy névtelen szerkesztő lila színként határozta meg. A mellékleten én ezt bizony zöldes színnek látom. A francia wikipédián Couleur Gris-bleuté, az angolon ezüstszürke. Az ennyire kis színtelítettségű színek egyértelműen nem határozhatóak meg. A Munsell színkörben ezeket úgy hívják: neutral akkor, ha a színtelítettség 1 alatt van. MZ/X vita 2018. október 7., 16:23 (CEST)Válasz