Vita:Cölibátus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sziasztok! Mit gondoltok a Cölibátusról? Kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet így élni, így létezni... Kérlek Titeket osszátok meg velem és azokkal az emberekkel a mondanivalótókat, akit ez a téma érdekel! Fontosnak tartom, hogy tudjátok:én jelenleg egy állásponton sem tartózkodom! Detti – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 217.150.129.205 (vitalap | szerkesztései) 2006. szeptember 7., 16:20

szia! ez nem fórum, hanem enciklopédia, itt szócikkeket írunk, és a vitalap csak olyan vitákra való, amik azzal kapcsolatosak, hogy lehet a szócikket jobbá tenni :) – Alensha Fiore 01.svg üzi 2006. szeptember 7., 17:23 (CEST)

most szóltak, hogy ilyen vitákra legmegfelelőbb a kampany.wikia.com oldal, ahol úgy látszik, mindenféléről lehet vitázni. – Alensha Fiore 01.svg üzi 2006. szeptember 7., 17:40 (CEST)

Lektor sablon[szerkesztés]

Azért tettem rá, mert a cikk nem ad magyarázatot arra, hogy a cölibátus miért csak egy bizonyos időpontban jelent meg az egyházban, és nem a kezdetekkor. Enélkül féloldalas az indoklás. Bináris ide 2007. október 21., 13:58 (CEST)

Egy másik oldalon is olvastam a nőtlenségről. Aki ért mind a 2-höz, az befűzhetné a szövegbe. – Csakegyujonc vita

Valamikor olvastam egy cikket, hogy a pápa megszünteti a cölibátust, vagy tervezi... ez megint csak olyannak szól aki keni a témát, utána nézhetne és beleírhatná! – Csakegyujonc vita 2010. május 27., 12:59 (CEST)

Szvsz ezt így, ahogy most van, át kellene nevezni „cölibátus a kereszténységben”-re, mert árva szó nincs benne más vallásokról, pedig van egy pár. Mondjuk pl. az ókori vallások rész az angol verzióból is hiányzik. Alensha 2012. május 6., 22:18 (CEST)

Cölibátus a kontraszelekcióért[szerkesztés]

Véleményem szerint fontos nézet, hogy ez a perverz gyakorlat ellentmond Isten, de még Pál tanításainak is.

1. Megszegik Isten parancsát: Isten parancsa a halandók számára egyértelmű: "Szaporodj és sokasodj!" Nem tett kivételeket a Teremtő, hogy az Ő felkent szolgáira ez nem vonatkozik.

2. Pál, aki köztudottan ki nem állta a nőket, még a tanítást is megtiltotta nekik, nem beszélt a cölibátusról, épp ellenkezőleg: Egyszer nősült legyen a püspök szerinte.

A cölibátus alapjai tehát: perverz, istenkáromló nézetek, amelyek arra jók, hogy az Istenben hívő, potens férfiak ne legyenek az egyház vezetői.

Azt állítani, hogy a nőtlen jobban követi Isten parancsát bűn, hisz Istennek soha nem volt ez parancsa.

Salamon szerint a jó feleség Isten ajándéka, aki ezt tiltja a papoktól, megfosztja őket Isten ajándékától.

Jézus azt mondja, neki nem áldozat kell, hanem irgalom.

Akinek ez tényleg nagy áldozat, nem lesz pap, viszont motiválja a többieket. A cölibátus vonzza az egyházba az impotenseket, hisz a reverendában ez nem derül ki. Vonza a perverzeket, mit az egyház is támogat, hisz a pedofiília nem kizáró ok az aktuális pápa számára sem.

Istennek kedves emberek, pl. Jób, nem állhatna szószékre ilyen egyházakban. Ez Istennek soha nem volt parancsa, nem lehet kedves számára, hisz oda vezet, hogy a férgese legyen pap.

Azt gondolom, hogy a cölibátus kialakulásának e fontos okát nem szabad kihagyni a cikkből. -- Medveir vita 2008. november 10., 14:01 (CET)

Kiegészítettem a cikket a cölibátussal kapcsolatos bibliai tanításokkal. -- Medveir vita 2008. november 15., 17:49 (CET)

Jézus Krisztus és Szent Pál éppen hogy ajánlja és dicséri a cölibátust. Nézd csak meg: A cölibátus - deposi*üzenetek 2008. november 16., 18:43 (CET)

Nem nézem. Cáfold itt, ha tudod, ha nem hallgass. Nem mondtam, hogy Pál nem ajánlja, hisz ő az élet minden területéről ki akarta zárni a nőket.

De még ő is azt parancsolja, hogy nős legyen a püspök. 1. Timótheus 3/2.

Jézus pedig azt mondja, hogy irgalmat akar, nem áldozatot. Vannak férfiak, akiknek nem áldozat a cölibátus, mert nem akarnak-tudnak nőt ölelni. Azoknak csak jó ürügy, hogy erre ne derüljön fény.

Akiknek áldozat, azok pedig a szervezet érdekében meghozzák.

A cölibátust csak a szervezet várja el, a Teremtő nem.

Jézus szerint: "Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a myennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Máté 7/21.

A kanonizált Biblia szerint a Teremtő soha nem várta el a nőtlenséget papjaitől.

A 12 apostol véleménye emberi parancsokról: "Mert tetszék a Szent Léleknek és nékünk, hogy semmi több teher ne vettessék ti reátok ezeken a szükséges dolgokon kívül." - Apostolok Cselekedetei 15/28.

A cölibátus emberi követelmény, amely semmilyen szent iratban nem szerepel, Isten parancsával ellentétes.

Pál előírásait is semmibe veszi a cölibátus. Isten parancsát szintén.

Jézus soha nem írt elő nőtlenséget. --Medveir vita 2008. november 17., 13:51 (CET)

Cölibátus, katolikus egyház, Biblia[szerkesztés]

Megpróbáltam ezt a részt kevésbé egyoldalúvá és elfogulttá tenni. Persze szerintem van itt még mit szerkeszteni. – Kisztovita 2009. május 7., 12:40 (CEST)

Van bibliai utalás arra, hogy valaki Isten szilgálata miatt marad nőtlen. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 85.66.44.209 (vitalap | szerkesztései) 2009. július 16., 17:23

Most ez kérdés vagy állítás? Ha állítás, gyorsan idézd, mert én nem találom sehol. Az egyszál Pál nem példa, hanem egy kivétel. • Nem mellékes megjegyzés: Az egyháztörténelem nem ismer olyan férfiút, aki hitelesen és biztosan lett volna cölibátusban, vagy ahogy hivatalosan mondják: megkapta volna a cölibátus ajándékát (az a- és homo- és egyéb-szexuálisok nem valók ide). (Mint ahogy a kifejezés sem fordul elő sehol sem a Bibliában.) A szócikkben meg igen érdekes dolgok vannak pl. az apostolok nőtlenségéről, ami csak éppen az Újszövetségnek mond ellent. (Szvsz: Aki meg ezt akarja vállalni – nyilván Jézus példája nyomán –, az a) nem él így, b) egyértelműen nincs tisztában az egésszel. Lásd ehhez az egész középkort). – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 16., 18:43 (CEST)

"Van bibliai utalás arra, hogy valaki Isten szolgálata miatt marad nőtlen." Szerintem ez állítás akart lenni, és igaz is, pont Pálnál (és persze Jézusnál is), mégha kivételnek is tekinted. És ha Pál így élt, nem elképzelhetetlen, hogy mások is képesek így élni. Hiszen miért ajánlotta volna a keresztényeknek, ha ezt rajta kívül senki más, vagy csak nagyon kevesen tudták volna megélni?

"Az egyháztörténelem nem ismer olyan férfiút, aki hitelesen és biztosan lett volna cölibátusban" Ezt honnan veszed? A hiteles és biztos neked mit jelent? Tudtommal nagyon sok katolikus szent születésétől haláláig hitelesen és biztosan cölibátusban élt, nők is, férfiak is. Pl. az év szentje, Vianney Szent János, vagy Kalkuttai Teréz anya, vagy Pio atya, vagy akár II. János Pál is. De persze mondhatjuk, hogy ők is kivételek, mint Szent Pál. – Kisztovita 2009. szeptember 8., 16:44 (CEST)

Ha kivételes elfogadjuk azt az ötletet, hogy Jézus Isten fia és nem füvesember, akkor őt alapból ki lehet venni. Pál minden ilyet úgy ajánlott, hogy szerinte ugyan jobb (mert nincs pl. veszekedés, nincs anyós, meg nem kell levinni a szemetet ;), de mindenki azt válassza, amelyik életformát akarja. Maximális szabadságot enged. És persze, hogy nem elképzelhetetlen. Csak épp nem lehetséges. :) Az a pár szent inkább szabályerősítő kivétel. A középkori látomások egy része ebből az elfojtásból ered (Jézussal való menyasszonyság, meg hosszas leírások Mária kebleiről,...). – eLVe kedvesS(z)avak 2009. szeptember 20., 09:22 (CEST)

nem vonnék párhuzamot a látomások és a cölibátus között. Péter házas volt, mégis volt látomása. Pál cölibátusban élt, neki is volt. "Kivételes" szentet meg tudnék még sorolni elég sokat. Szóval akárhogy nézem, lehetséges és élhető életforma. Bár valóban nem mindenkinek. Kinek ez, kinek az. – Kisztovita 2009. szeptember 25., 18:24 (CEST)

Újabb, számomra elfogult megfogalmazású bejegyzéseket fogalmaztam át, illetve egy mondatot kitöröltem, mert nem értettem, hogy tartozik a témához. – Kisztovita 2010. március 10., 16:43 (CEST)