Vita:Biztosítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Problémák[szerkesztés]

Üdvözlet minden közreműködőnek!

Biztosítási szolgáltatást Magyarországon a hatályos szabályozás szerint kizárólag biztosítótársaság végezhet. Az, hogy bankokban lehet biztosítást kapni, az érzéki csalódás: biztosításközvetítőként működnek közre (vagy banknak van saját biztosítója, esetleg biztosítónak saját bankja).

"A kockázatok lehetnek természettel és az országgal kapcsolatosak kockázat: gazdasági, társadalmi, politikai eredetű (politikai zavargások, államosítások, sztrájk)." Ez igaz, csakhogy ezek a kockázatok biztosítástechnikai szempontból nem kellően tiszták ahhoz, hogy biztosító bevállalja őket.

Prof vita 2008. július 1., 00:17 (CEST)

1. Köszönöm akkor a helyesbítést. 2. azért megemlítendőek, persze nem minden ilyen olyan extrém mint ami a példákban van. – Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. július 1., 00:18 (CEST)

Hali!

A csonk jelzést nem kéne leszedni?

Javítottam az aegon linket, kétszer volt http://

Prof vita 2008. július 1., 00:34 (CEST)

  • Ezzel mi a próbléma: „kockázati alap felhasználása a szórványosan bekövetkező károk fedezésére”?– Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. július 1., 15:29 (CEST)

Egyrészt az, hogy nem így hívják (kockázati alap). A biztosító a beszedett díjakból különböző tartalékokat képez (ez a törvényben előírt és nagyon szigorúan számonkért kötelezettsége). Ezekből a tartalékokból fizeti ki a biztosítási összegeket, amikor a biztosítási esemény bekövetkezik és szolgáltatnia kell. Másrészt pedig olyan nincs, hogy a "szórványosan bekövetkező károk fedezésére". A károk, bár valóban nem tervezhetőek, statisztikailag elég pontosan belőhető, hogy adott idő alatt hányszor következnek be és milyen kárt okoznak. A "szórványos" kifejezéssel van a legnagyobb bajom, amennyiben nem csak olyan kárt kell a biztosítónak térítenie, ami nagyon ritkán (szórványosan) következik be, hanem azt is, ami viszonylag sűrűn (akár napi rendszerességgel), vagy épp egy rövid időtávon belül nagyon sokszor (pl. természeti csapás esetén). Vagyis az, hogy a károk milyen sűrűn fordulnak elő, a szolgáltatás szempontjából teljesen lényegtelen, mert a biztosító eleve úgy kalkulál, hogy egy adott időszakon belül egy adott mennyiségű szolgáltatást nyújtania kell (és ehhez mérten szedi be a díjat). – Prof vita 2008. július 1., 22:38 (CEST)

Tobin[szerkesztés]

[[1]] Vállal valaki kutatást, hogy Tobin úr büntetlenségének nem volt-e oka, hogy biztosító társaságnál dolgozott, esetleg megfelelő származással?

– 88.209.131.190 (vita) 2012. június 22., 12:03 (CEST)