Vita:Big Ben

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Viloris 13 évvel ezelőtt a(z) Szócikk címe témában

A Big Ben nem az apatsag oraja, hanem a parlament oratornyanak harangja. Az apatsag nem egyenlo a parlamenttel, bar tenyleg kozel van.

Kedves 84.0.20.129!

Ha végeztél nevezd át légyszi Big Ben-re, két nagy B-vel. Kösz, Totya (vitæ) 2007. január 16., 13:38 (CET) Válasz

Valaki megszerezhetné a BIG BEN harangütéseinek a hangját, s fel lehetne tenni a szócikkbe.84.0.20.129 2007. január 16., 16:29 (CET) A változtatások szerzőtársaim seitségével készek. 84.0.23.158 2007. január 17., 09:49 (CET) Válasz

168 óra cikke[szerkesztés]

KIS-NAGY BÉNI (168 óra 2000/21)

A május 18-i számban egy (szerencsés) utazó azt írta, bár gyakran járt Londonban, titkát nem sikerült megfejtenie.

Nem is könnyű. Találkoztam például olyan magyar útikönyvvel, amelyikben a Parlament épületének szimbolikus tornyát Viktória-toronyként, más néven a Big Benként említi. (Csak a pontosság kedvéért: a Viktória-torony máshol áll.) Ehhez képest az, amit Tisztelt Brigitta cikkében leírt, már egy tisztességesebb verzió, de nem a teljes igazság.

A valóság az, hogy sem a torony, sem teljes egészében a harang nem azonos a "Big Ben"-nel! Ez az elhíresült név valójában olyan, mint a "Watergate", a Panama (vagy ha ez ismertebb: Nemzeti Színház), vagyis a torony építésének és a hozzá fűződő politikai csatározásoknak a gúnyneve.

Az óra készítője az épületegyüttest újjátervező mérnök, Barry barátja volt. Nem tudni, konok makacssága miből származott, de fittyet hányva a szakmai tanácsoknak, a mutatókat először (ágyú öntéséhez használt) nehézfémből készítette el, ezért a világon akkor a legpontosabbnak számító óraszerkezet meg sem tudta mozdítani a 2,5 tonna súlyú percmutatót. Másodszorra is elkészítette a makacs óramester a mutatókat, és a szerkezet toronyba emelését követően - amelyet a kíváncsi londoni polgárok ezrei figyeltek lélegzetvisszafojtva - a percmutató leesett a 3-asra, és onnan nem is mozdult többé. De három az igazság, harmadjára végül is az eredeti súly egytizedére csökkentett üreges cső már megfelelőnek bizonyult. Ma is ez látható a világ egyik legpontosabb óráján, amely nem siet többet napi 1 másodpercnél!

A pokoli torony kálváriája azonban ezzel még nem fejeződött be.

A harang is elkövette a maga költséges és végül politikai csatákba torkolló tréfáit.

Két napba tellett, mire a roppant súlyú harangot felhúzták a toronyba. A harangnyelv azonban a kívánatosnál másfélszer súlyosabb volt, így az első kondításnál kettétörte a harangot.

Amikor az új harangot végigvonszolták London utcáin a torony felé, ekkor már a londoniak komédiázva követték, és a Punch is állandó alapanyagként használhatta - mint tréfaforrást - a harang kálváriáját. 1859 májusában végre elkezdhette áldásos együttműködését az óra és a harang.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert nagyon hamar észrevették, hogy a harangon egy kis repedés keletkezett. Itt azonban lezárul a történet, mert a repedt harang ma is a helyén csüng, tulajdonképpen ez a keskeny kis repedés adja a Big Ben egyedülálló, letompított zengését - amely olyan kedves emlék mindannyiunknak, akik egyszer már hallottuk.

Londonban van néhány látványosság, amelynek más a neve, mint amit a világ ismer, ezeket a neveket (Kleopátra tűje, Eros-szobor) a város polgárai ragasztották rá a nevezetességekre, végül is a városatyák, beletörődve a ténybe, utólag hivatalosan is átkeresztelték őket.

Így történt ez a Big Ben esetében is. Az építési felügyelőt, akinek idején ez a sok - bizonyára manipulációktól és politikai érdekektől sem mentes - építkezés folyt, Sir Benjamin Hallnak hívták. Az építkezés kudarcsorozatának porát rajta verték el. Hogy mennyire volt vétkes, vagy mennyire nem, ma már senkit nem érdekel. A "Benjamin", vagy becenevén Béni, kicsikét, legfiatalabb fiúcskát jelent. A "Big" pedig - köztudottan - fizikailag nagyot jelent. A szóösszetétel tehát - ellentmondásából fakadóan - afféle gúnynév volt, amit a londoniak egyszerűen ráragasztottak az építőre, az eseménysorozatra és talán a torony-óra-harang együttesére is.

Szabó Magda közgazdász főtanácsos Budapest

Szócikk címe[szerkesztés]

Ha a Big Ben az óratorony harangja, akkor véleményem szerint a szócikk nem igazán illik azokba a kategóriákba ahol jelenleg van. Vagy a szócikk nem tájékoztat megfelelően. – Silvio Üzenj! 2011. január 4., 14:06 (CET)Válasz