Vita:Bánság

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 84.206.24.179 2 évvel ezelőtt a(z) Infobox témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

Bánság tájegységröl,pótlás[szerkesztés]

Temesvarer Banat térkép /Mercy Féle/ 1723-24-25 évekből nem a valóságot mutatja,a bécsi haditanács által irányított egybefüggő katonai terület 1723-1725-ben az Arad Szeged Temesváron át Craiováig huzodott,de itt meg mutatja szerbia egy részét a Timok folyoig, amiről tudjuk,hogy 1718-tol újra a töröké lett, vagy egy török térkép preparált részletét látjuk ? Bánság elhelyezkedése egy preparált térkép, azt mindenki ismeri, hogy Bánság nevű közigazgatási terület sohasem létezett,nem volt több mint Bihar vagy Zaránd tájnév.Bácska, Szerémség és a Temes Bánság Vármegyéi:Torontál,- Temes,-Krassó Szörénny külőn közigazgatási egységek vltak,az egyben ábrázolásuk, Preparált térképre utal.

  szöveghez fűzött megjegyzés:

1.Dél-alföldhöz tartozó sík vidék 2.bánsági alföld nemlétező kifejezés 3.A pozserováci béke után 1718.ban Temesköz,vagy Temesvarische land vissza kerül a Monarchiába,mint katonai területet egy tömböt alkotva a Marosi a Tiszai és a Krajovai Bánsággal /Klene walachia/a bécsi haditanács parancsnoksága alá rendeli. 1739-ig,ekkor krajovai Bánság leszakad,lakosságának jelentős része a török elöl Temesközbe költözik,magukkal hozva a Bánát elnevezést is. A bánátra átnevezett területen 1778-ig civil közigazgatást nem szerveznek,főispánokat nem neveznek ki,de még a Csanádi püspököt is kiutasitja saját területéről 1718 ban VI.Károly Császár.A bánsági betelepités nem úgy zajlott mint Magyarország többi részén,ott az őslakosság helyben maradt.Bánságban az őshonos lakosság minden vagyonát elvették,és kiutasitották,hontalan zsellérek lettek ide értve,a magyar rendeket is.A házaikba helyezték el a betelepitetteket,/ a nagyméretű kézzel rajzolt térkép adatai itt mellékelem/katonai közreműködéssel.1778-ig az egyház jogait semibe vették,1778 után miután végleg eldőlt hoy a három megyét nem lehet a magyar Királyságtól elszakitani Mária Terézia Apostoli Magyar királyá nyilvánitotta magát/ használni kezde a pápát illető jogot,hozzákezdett az apostoli /pápai/ jogokat használni /mások szerint ezekkel a jogokkal csak a középkorban élhetett a magyar király pápai engedéllyel/ekkor már a hamisitott bulla létezése is a király elött ismert volt.Mivel a magyar főldbirtokosak elüzték bánságból a kegyuri és főkegyuri jogokat a akirály gyakorolta,az új földesuraknak kegyuri jogait szintén a király vállalta, mostmár csak a honosítás maradt,hogy a jobbágy jogot is megkapják, a német telepesek adómentességet és szabadok lettek.1778-után a király Csanádi püspököt is kinevezett 1780.-ban megtartották az első bérmálást a török után először.

 A lepusztult vidék valoságos volt de miután az őslakosságot elüzték

A mocsár lecsapolást azok irhatták akik még sohasem jártak bánségban. A Temesköz enyhén kiemelkedő/l25 m.Temes völgya kb.85 m./ Temes völgyéig,a Temes és a Béga /ami valamikor egy folyó volt/a rendkivül nagy vizrendezést 1902-1912 között végezték.

A törökök nem foglalták el a krajovai Báságot 1739-ben amolyan fanariotta terület lett,ez elöl menekült az a pár száz bolgár család,a falujuk Vinga Temesvár birtoka volt  1740-érkeztek a kiüritett faluba.
 A Bach-korszakban 1850 után,nem csak a Bánságot hanem az egész országot alakitotta át nagy tartományokká és bevezette a német nyelvet,ami 10 év után megszünt és vissza állt a magyar megye rendszer.
 Források:Szekernyés János,2013,Temesvár "A magyarság emlékjelei a Bénságban"
 Itt közlöm a hiteles térképek elérhetöségét:File:Banat Josephini Landaufnahme- pg001jpg -

/pg után 1 től 208/

 Hiteles Habsburg Monarchia /19.sz.elei/  - http://maps.hungaricana.hu/hu/47376/ -
 -Algemeinekarte der oesterreichishen Monarchie / B IX a 2/-
 A "pozserováci béke" - 1718-ig, alig telt el pár év a szatmári béke után, alig kezdett a rend helyre állni 
amikor újabb megalázó csapást mért Királyunk-Császárunk, VI.Károly a temesközi alatvalóira a  az őshonos lakosságot kitiltotta, földjeiket elvette és eladta,vagy másnak adta.  A krajovai Bánságban is a földed nagyrészben  eladták a fanariottaknak.Alföldi vita 2016. január 21., 21:36 (CET)Válasz

Infobox[szerkesztés]

Ez az infobox úgy tűnik, hogy a történelmi tájegységre szabottan készült. Szerintem érdemesebb lenne a földrajzi tájegységre szabni az infoboxot.– 84.206.24.179 (vita) 2021. szeptember 29., 16:59 (CEST)Válasz