Vita:Bádogos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ragold 17 évvel ezelőtt a(z) Átmozgatás "Bádogosmesterség" névre témában

Az eredeti szócikk[szerkesztés]

Tetőfedéssel, a cserép és egyéb tetőhéjazatok kiegészítő megoldásaival, ereszcsatornákkal foglalkozó szakember. Nagyon fontos szerepe van a beázásmentes tetők elkészítésében. Egyre kevesebben választják, egyre ritkább szakma, nehéz ma már jó bádogost találni. Ezért nagyon fontos a megfelelő referencia. Több bádogos mester közül kínál választási lehetőséget a http://www.mestertippek.hu weboldal, ahol referenciákkal mutatkoznak be a bádogosok.

Átmozgatás "Bádogosmesterség" névre[szerkesztés]

A cikk, köszönet Pasztillának, megmenekült, bár még nyilván finomítgatható lenne. Viszont meglepődtem Pasztilla kommentjén az átnevezés kapcsán: Bádogos átnevezve Bádogosmesterség névre: Így szócikkszerű és így gyakorlat foglalkozások kapcsán a wikin), ugyanis az állítással ellentétben jelenleg a Kategória:Foglalkozások lapon ez az egyetlen ilyen típusú szócikkcím, és így egyedül ez tér el a gyakorlattól:

  • Ács (foglalkozás)
  • Arborista
  • Au pair
  • Bádogosmesterség
  • Bíró (igazságszolgáltatás)
  • Építőmérnök
  • Filmproducer
  • Filmrendező

stb. - míg az eredeti "Bádogos" tökéletesen illeszkedne a sorba. Mire gondoltál, Pasztilla, amikor azt írtad, hogy "ez a gyakorlat"? Nem kéne visszavonni ezt az átmozgatást? Ragold 2007. január 28., 14:45 (CET)Válasz


Este jövök a magyarázattal, most el kell mennem. Indokaim, reményeim szerint, kielégítőek lesznek. Pasztilla 2007. január 28., 14:49 (CET)Válasz

Szia, Ragold!
Teljességgel igazad vagyon, az történt, hogy látatlanban megelőlegeztem a huwikinek azt, amely bevett lexikográfiai eljárásnak minősül. Ez egyébként kedvenc vesszőparipám, ami most már harmadszor merül fel (a szócikktagolás és az azonos című szócikkek priorizálása), miszerint olvasatomban nekünk, wikistáknak „csak” az a dolgunk, hogy korrekt tartalommal töltsük fel a wikit, de hála az előttünk munkálkodó lexikográfusnemzedékeknek nem kell lexikonszerkesztési alapelvekkel bíbelődnünk, ezeket készen megkaptuk. És ez megint az a helyzet. Van többek között a magyar lexikonszerkesztési hagyományak egy olyan kitétele, miszerint egyes jelenségek, izék és bigyók esetén az igei és melléknévi alakkal szemben az egyenértékű főnévi alakból képzünk szócikket. Azaz nem kertészkedik vagy kertész, hanem kertészet lesz a szócikk; nem fest vagy festő, hanem festészet vagy festés; nem filmrendező, hanem filmrendezés; nem barát, hanem barátság; stb.
A kategória alá besorolt, melléknévi és főnévi szereppel egyformán bíró, általad felsorolt szócikekkel szemantikai síkon is van egy kis probléma: jelentéstanilag a bádogos nem foglalkozás, hanem a foglalkozást űző személy, ugyanez igaz a többire, az a kifejezés nem foglalkozást ír le, hogy építőmérnök, ács, bíró, hanem azt a személyt, aki ezt a foglalkozást űzi. Különösen igaz ez annak fényében, hogy felötlött bennem egy Kategória:Kisipar vagy Kategória:Kézművesség létrehozása, ami$ alá már vaskosan problematikus besorolni a meglévő szócikkeket.
Hogy nem a levegőbe beszélek, iderovom a fenti fogalmakat milyen vonatkozó szócikkben tárgyalja a kortárs Magyar nagylexikon:

  • Ács (foglalkozás) -> MNL Ácsmesterség -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják az ácsok
  • Arborista -> MNL Dendrológia/Fasebészet Ez az arborista elég obskúrus kifejezés egyébként, szintén angolszászból átvéve, egy az egyben.
  • Au pair -> hát ez nem szerepel sehol
  • Bádogosmesterség -> MNL Bádogosmesterség, Bádogosmunka -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják a bádogosok
  • Bíró (igazságszolgáltatás) -> MNL Bíróság -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják a bírók
  • Építőmérnök -> MNL Építészeti terv(ezés) -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják az építőmérnökök
  • Filmproducer -> MNL Gyártásvezetés -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják a gyártásvezetők, filmproducerek
  • Filmrendező -> MNL Filmrendezés -> ami ez alatt szerepel, azt csinálják a filmrendezők

És persze a meglévő mestereket be lehet redirektezni a szakmájukhoz (a fentiek alapján), de még mindig e pár fenti szócikk javítását tartom kivitelezhetőbbnek (a lexikonszerkesztés zsinórmértékének figyelembevételével), mint mondjuk most nekiállni és kialakítani külön szócikkeket az egyes területek képviselőinek, hogy teljes körűen érvényesítsük a Foglalkozások kategória mostani ismérveit, például így: Festészet -> festő, Malom -> molnár, Bányászat -> bányász, Közgazdaságtan -> közgazdász. Ezek a nagy kezdőbetűs szócikkek jók, főnévi alakok és megfelelnek az egyes foglalkozásoknak, isten őrizz kis kezdőbetűs szócikkpárokat létrehozni nekik. Példa: a közgazdász, amely már nagyon helyesen redirekt a közgazdaságtanra.

Ennyi, bő lére eresztve. Happy to discuss this. :-)

Pasztilla 2007. január 28., 18:04 (CET)Válasz

Elnézést, most pár napig netmentes környezetben vagyok, úgyhogy egyelőre csak ezt a rövid bejelentkezést tudom megejteni, de fontolgatom az érveidet, és pár nap múlva fogok válaszolni! Ragold 2007. január 30., 23:26 (CET)Válasz