Vita:Adatbányászat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Sandorh 11 évvel ezelőtt a(z) Hibás hivatkozás témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. június 26.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Definíció[szerkesztés]

A definícióra egy pontosabb, egyben általánosabb javaslatot adnék, lévén az adatbányászat nagyon sokrétűen és sokféleképpen értelmezhető, alkalmazható ma. Javaslat tehát a következő: Adatbányászat egy olyan tudományos szakterület, amely a valós életben jól megfigyelhető (értsd egzakt, zárt alakban, egyértelműen leírható) jelenségek és a jól mérhető, numerikus adatok és adathalmazok közötti összefüggéseket keresi és elemzi. Fontos kiemelni, hogy az adatbányászat e megfogalmazásban (az összefüggések keresésével) eleve kizárja a statisztikai jellemzést, hiszen az lényegében csak egy állapot leírására szolgál. Statisztikai jellemzések sokaságát, illetve az abból levonható általánosabb következtetések sokaság ugyanakkor nem zárja ki (nagyon helyesen). A megfigyelhetőség kritériuma a definícióban azért fontos, mert egyértelműen el kell tudnunk dönteni, illetve ellenőrizni kell tudnunk, hogy a következtetés adott esetben helytálló-e. Szubjektív vagy nem egyértelműen eldönthető, esetleg vitatható dolgokat az adatbányászati módszerek legfeljebb közelítéssel tudn(án)ak megoldani, de a közelítés pontossága, jósága sosem tárható fel; azaz tökéletesen használhatatlan eredményeket kapnánk. A megfogalmazás másik erőssége, hogy ebbe az adatbányászat számos ága belefér, így pl. szövegbányászat és a génkutatás is.

--Lodoktor 2006. november 14., 22:13 (CET) Lodoktor.Válasz

Kedves Műhely!
A cikk az adatbányászat két fajtájaként megemlíti a szövegbányászatot és a webbányászatot (majd "webmining"ról beszél....).
Felvetem, hogy vagy legyen külön szócikk a webbányászatról is (én csináltam egy redirektet, játszva felülírható) vagy a szövegbányászat se legyen külön szócikk, hanem legyen bedolgozva ide.
A jelen helyzet viszont nem tarthtó, mert lexikonszerűtlen.cyrtfhgrfytgyu8utyrhg
Mit gondoltok?--Linkoman 2007. január 21., 17:08 (CET)Válasz

Hibás hivatkozás[szerkesztés]

Tisztelt Szócikk-szerkesztő!

A külső hivatkozások blokkban Fajszi B., Zimmer M.: Adatbányászat: A rejtőzködő lehetőségek tudománya dokumentumra hivatkozik. A mögöttes linkről - http://www.kfki.com/letoltes.php?file=/hu/kfkilato/dokumentumok/adatbanyaszat_fajszi-zimmer_0208.pdf - a dokumentumot eltávolították.

Üdvözlettel: --Sándor vita 2012. szeptember 23., 23:23 (CEST)Válasz