Vita:Északi-sark

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kádár Tamás 16 évvel ezelőtt a(z) Csillagászatban témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 14.

Untitled[szerkesztés]

"Az Északi földmágneses sark A Föld mágneses mezőjének az Földrajzi Északi-sarkhoz lévő legközelebbi pontja" ez a mondat nekem nagyon nem tetszik. Mit jelent az, hogy egy mezőhöz legközelebbi pont? Szerintem ezt javítani kéne, de én nem tudom, mert nem tudom, hogy mit jelent ez a fogalom. Juhász Péter 2005. szeptember 19., 17:20 (CEST)Válasz


Köszi az észrevételt, nézd meg, hátha most érthetőbbre sikerült. Össze is kevertem az előbb őket ...

--Osbi 2005. szeptember 19., 17:41 (CEST)Válasz

Most már teljesen jó, értem is a dolgot. Bár a nevüket úgyis össze fogom keverni, de a lényeg úgy is az, hogy ez a kettő nem esik egybe. Köszi. 81.182.208.174 2005. szeptember 19., 21:30 (CEST)Válasz

Az előbb is én voltam, csak elfelejtettem belépni. Juhász Péter 2005. szeptember 19., 21:31 (CEST)Válasz

Bocs - mégegyszer: a Földnek van egy statikus (rúdmágnes szerű) mágnesessége és egy a forgásból adódó (indukciós) mágnesessége, és ez a két hatás szuperponálódik. Az indukciós mágnesesség a földrajzi É-i sarkra mutatna, a két hatás együttesen adja a mágneses sarkot, míg a földmágneses sark egy számított helyzet ami a "rúdmágnes" sarokpontja (indukciós mágnesesség nélkül)?

Más - nem kellene megemlíteni a Sarkcsillagot?

Üdv. DB

Csillagászatban[szerkesztés]

Azért az "egy bolygó legészakibb pontja" elég semmitmondó, ebből nem tudnám megmondani, hogy mondjuk hol van a Merkúr "legészakibb" pontja, egyáltalán hogy mi van északra egy másik égitesten.

"International Astronomical Union defines the geographic north pole of a planet or other object in the solar system as the planetary pole that is in the same ecliptic hemisphere as the Earth's North Pole. More accurately, "The north pole is that pole of rotation that lies on the north side of the invariable plane of the solar system" [12]. This definition means that an object's axial tilt is always 90° or less, but its rotation period may be negative (retrograde rotation) – in other words, it rotates clockwise when viewed from above its north pole, rather than the "normal" counterclockwise direction exhibited by the Earth."

SyP 2007. március 31., 13:23 (CEST)Válasz

Kéne még kép.-Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 30., 18:13 (CEST) PL A SARKIFÉNYRŐL.Válasz