Vita:Állampolgárság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Uniós polgárság[szerkesztés]

Az uniós polgárság (így fordítják magyarra hivatalosan, lásd a Horváth-féle könyveket) nem azonos terjedelmű az állampolgársággal. Továbbá: egy bíróság sohasem kelezkeztet állampolgárságot, ahhoz jogszabály kellene, márpedig ilyen az EU-ban máig nincs és arra a bizottság sem jogosult, hogy a tagállamok előzetes hozzájárulása nélkül bevezesse. Javítottam.--Linkoman 2006. március 9., 17:32 (CET)

Alattvaló[szerkesztés]

Hiányzik a cikkből. Valójában ez a középkori és kora újkori megfelelője az állampolgárnak. Nagy-Britanniában most hal ki. Hidaspal vita 2014. augusztus 12., 18:40 (CEST)

Athéni állampolgár[szerkesztés]

Ezt a mondatot nagyon könnyednek érzem, sokat kellene rajta pontosítani: Erre klasszikus példa az ókori Athén, ahol politikai jogai csak a 20. évüket betöltött szabad férfi állampolgároknak voltak. Hidaspal vita 2014. augusztus 12., 18:44 (CEST)