Villanypásztor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az oszlopoktól a vezetékek fekete színű szigetelőkkel vannak elválasztva az esetleges földzárlat kialakulásának kivédése miatt

A villanypásztor egyfajta kerítés, amely elektromos impulzusokat generál az állatok elrettentése érdekében. A villanypásztor által előállított feszültségkimenet több ezer voltos is lehet, ami az emberekre és az állatokra veszélytelen, mivel az áramerőssége kicsi.

Működési elve[szerkesztés]

A villanypásztor működési elve a következő: kis áramerősség mellett 40–50 impulzus/perc kibocsátott (max. 10 msec) időintervallumban 2–10 000 V feszültséggel leadott energia. 2006-ban az Európai unió új szabványt vezetett be a villanypásztorok elektromos kerítések létesítésére 3 év felkészülést hagyva az átállásra. A szabvány percenként a max. 60 impulzus mellett max. 6 Joule energiát leadó készüléket engedi forgalmazni, üzemeltetni.

Villanypásztor táplálási típusai[szerkesztés]

A villanypásztor-tápláló készülékek két fő csoportra oszthatóak: hálózatról üzemeltethető, illetve az akkumulátoros üzemű, napelemmel is kiegészíthető villanypásztorok.

A hálózatról működő villanypásztorok legfontosabb előnye a megbízható működés, aránylag kis fogyasztás mellett (1–15 W teljesítmény) magas teljesítés várható jóval olcsóbb, állandó üzemre alkalmas. A LACME BIpulstronic technológia (gyors lefutási ciklus, párhuzamos kisülés) tökéletesen veszélytelen az állat számára a szabványnak megfelel, kiemelt őrzésbiztonságot nyújt. Másik fontos szempont a vagyonbiztonság. GSM alapú riasztórendszer csatlakoztatható a LACME Secur Alt készülékekhez, amelyek riasztanak a rendszerfeszültség beállított kritikus érték alá esésekor.

Az Akkumulátoros villanypásztor-készülékek, melyek napelemmel, áramfejlesztő szélmotorral is kiegészíthetőek. Azokon a területeken ajánlott, ahol nincsen kiépítve az elektromos hálózat. Előnye a könnyű áttelepíthetőség, hátrányai a kiemelt ellenőrzési-gondozási igény, magasabb ár, viszonylag alacsonyabb teljesítmény. A 2008-ban piacra került új LACME Secur sorozat egy felhasználóbarát készülékcsaláddá tökéletesedett. A karbantartás során speciális mérőműszert alkalmazzunk, ezzel nem csak a rendszer mérhető, hanem a földelés hatékonyságát is ellenőrizhetjük.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]