Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Alapítva 1711
Hely Magyarország, Veszprém
Típus
A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola weboldala

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola egyike Magyarország nagy múltú egyházi felsőoktatási intézményeinek. Hittanári, lelkipásztori és szociális munkás képzést nyújt. 1991 óta működik ezen a néven.

Székhelye[szerkesztés]

8200 Veszprém, Jutasi út 18/2.

Története[szerkesztés]

A Főiskola jogelődjét, a Papnevelő Intézet 1711. október 26-án Volkra János veszprémi püspök alapította. Ideiglenesen a piaristák “rezidenciájában” helyezte el a teológusokat. A püspök halála után, 1721-et követő negyedszázados szünet után, 1745-ben Padányi Biró Márton állította vissza a szemináriumot, a Volkra alapítvány felhasználásával. A világháborúk alatti kisebb megszakításokat leszámítva, a papképzés 1745-től 1952-ig zavartalanul folyt Veszprémben. 1952. márciusában a kormányzat elrendelte a szeminárium megszüntetését. Több tanárt internáltak illetve bebörtönöztek. A korábbi veszprémi szeminaristák az ország különböző városaiba (Budapest, Eger, Esztergom, Szeged és Győr) kerültek.

A kényszerszünet után 1991-ben Szendi József veszprémi megyés-püspök 1991-ben újraalapította a Veszprémi Hittudományi Főiskolát, teológia és hittanári szakkal. 1991-től 1994-ig a Hittudományi Főiskolának – épület hiányában – a Veszprémi Egyetem adott helyet és segítette annak működését. 1994-ben a Hit-tudományi Főiskola – kárpótlásként a régi szeminárium épületéért – megkapta a volt MSZMP tulajdonát képező Marxizmus-leninizmus Továbbképző Intézetet, valamint a Kormány és Párt Vendégházat, a hozzá tartozó erdős ligetes területtel együtt. Ekkor indult újra a főiskolán a papképzés. A Főiskolán 1995-től szociális munkás képzés is folyik.

A 2003/2004-es tanévben 269 hallgatója volt.[forrás?]

Szakkönyvtára[szerkesztés]

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola szakkönyvtárának fő célja a főiskolán folyó oktató- és kutató munka könyvtári hátterének biztosítása. Főként a teológia és a társadalomtudományok (szociális munka, szociológia) témakörében megjelent hazai és külföldi szakirodalmat gyűjti[1] A könyvtár állománya kb. 25 000 dokumentum és folyóirat. A könyvtár, Corvina Integrált Könyvtári Rendszert használ 2006 óta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bemutatkozás | Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola. www.vhf.hu. [2017. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 9.)

Források[szerkesztés]