Veszprémi Érseki Főiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Veszprémi Érseki Főiskola
Alapítva 1711
Hely Magyarország, Veszprém
Típus
A Veszprémi Érseki Főiskola weboldala

A Veszprémi Érseki Főiskola egyike Magyarország nagy múltú egyházi felsőoktatási intézményeinek. Hittanári, lelkipásztori és szociális munkás képzést nyújt. 2021 óta működik ezen a néven, előtte 1991-től Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem néven működött.[1]

Székhelye[szerkesztés]

8200 Veszprém, Jutasi út 18/2.

Története[szerkesztés]

A Főiskola jogelődjét, a Papnevelő Intézet 1711. október 26-án Volkra János veszprémi püspök alapította. Ideiglenesen a piaristák “rezidenciájában” helyezte el a teológusokat. A püspök halála után, 1721-et követő negyedszázados szünet után, 1745-ben Padányi Biró Márton állította vissza a szemináriumot, a Volkra alapítvány felhasználásával. A világháborúk alatti kisebb megszakításokat leszámítva, a papképzés 1745-től 1952-ig zavartalanul folyt Veszprémben. 1952. márciusában a kormányzat elrendelte a szeminárium megszüntetését. Több tanárt internáltak illetve bebörtönöztek. A korábbi veszprémi szeminaristák az ország különböző városaiba (Budapest, Eger, Esztergom, Szeged és Győr) kerültek.

A kényszerszünet után 1991-ben Szendi József veszprémi megyés-püspök 1991-ben újraalapította a Veszprémi Hittudományi Főiskolát, teológia és hittanári szakkal. 1991-től 1994-ig a Hittudományi Főiskolának – épület hiányában – a Veszprémi Egyetem adott helyet és segítette annak működését. 1994-ben a Hit-tudományi Főiskola – kárpótlásként a régi szeminárium épületéért – megkapta a volt MSZMP tulajdonát képező Marxizmus-leninizmus Továbbképző Intézetet, valamint a Kormány és Párt Vendégházat, a hozzá tartozó erdős ligetes területtel együtt. Ekkor indult újra a főiskolán a papképzés. A Főiskolán 1995-től szociális munkás képzés is folyik.

A 2018-2019-es tanév őszi félévében 168 hallgatója volt.[2]

2021-től Veszprémi Érseki Főiskola néven működik tovább az intézmény.[3]

Képzések[szerkesztés]

Alapszak:

  • szociális munka

Osztatlan képzések:

  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár]]
  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár; angol nyelv és kultúra tanára]]
  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár; dráma- és színházismeret-tanár]]
  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár; informatikatanár (digitális kultúra tanára)]]
  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár; magyar nyelv és irodalom szakos tanár]]
  • osztatlan tanári [10 félév [hittanár-nevelőtanár; német nyelv és kultúra tanára]]

Mesterszakok:

  • tanári [2 félév [hittanár-nevelőtanár]]
  • tanári [4 félév [hittanár-nevelőtanár]]

Szakkönyvtára[szerkesztés]

A Veszprémi Érseki Főiskola szakkönyvtárának fő célja a főiskolán folyó oktató- és kutatómunka könyvtári hátterének biztosítása. Főként a teológia és a társadalomtudományok (szociális munka, szociológia) témakörében megjelent hazai és külföldi szakirodalmat gyűjti[4] A könyvtár állománya kb. 25 000 dokumentum és folyóirat. A könyvtár, Corvina Integrált Könyvtári Rendszert használ 2006 óta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]