Veres Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veres Attila
Született1985. szeptember 30. (38 éves)
Nyíregyháza
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Iskolái
Írói pályafutása
KiadóiAgave Könyvek
Irodalmi díjaiZsoldos Péter-díj (2021)

SablonWikidataSegítség

Veres Attila (Nyíregyháza, 1985. szeptember 30. –) Zsoldos Péter-díjas író, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

A Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon, fél évet töltött az Oslói Egyetemen ösztöndíjasként. Kedveli a furcsa történeteket, az izgalmas, új tájakat és a bakelitlemezeket. Magyarországon és külföldön is dolgozik filmforgatókönyveken. 2017-ben Magyar Filmdíjra jelölték Legjobb Forgatókönyvíró kategóriában.

2017. június 8-án jelent meg első regénye, az Odakint sötétebb, az Agave Könyvek kiadásában. A kötetet beválogatták a Margó-díj shortlist 2017-es jelöltjei[1] közé. Novellái rendszeresen megjelennek a Black Aether Archiválva 2020. július 19-i dátummal a Wayback Machine-ben magazinban és kísérőkiadványaiban. 2018. június 5-én jelent meg második könyve, az Éjféli iskolák című novelláskötet, amely 15 történetet tartalmaz. A művet 2018-ban Aegon Művészeti Díjra Archiválva 2020. november 4-i dátummal a Wayback Machine-ben jelölték.

Fekete talán és Horváth Etele - A nagy kacagtató élete és kora című novellái helyet kaptak Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológia 2018-as Archiválva 2020. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben és 2019-es Archiválva 2020. november 19-i dátummal a Wayback Machine-ben kiadásában, a GABO Kiadó gondozásában. The Time Remaining című novellája 2020. decemberében jelenik meg a Valancourt Books World Horror Stories antológiájában, mely 18 ország kortárs horrorirodalmából ad reprezentatív válogatást. 2020-ban ismét szerepel a GABO SFF antológiasorozatában, ezúttal A valóság helyreállítása című művével.

2020-ban az Egy másik életben című film írójaként Magyar Filmdíjjal jutalmazták Legjobb forgatókönyv tévéfilm kategóriában Tasnádi Istvánnal közösen. Jelenleg első nagyjátékfilmje forog, Átjáróház címmel, a rendező Madarász Isti. A Második kör című rövidfilm 2020. szeptember 5-én a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon elnyerte a Diákzsűri legjobb fikciós filmjének járó díját, és beválogatták a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál Short Special Screenings programjába.

Művei[szerkesztés]

Kötetek[szerkesztés]

Antológiák[szerkesztés]

Fanzine[szerkesztés]

Online[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Nagyjátékfilmek[szerkesztés]

Kisjátékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 30.)
  2. Zsoldos Péter-díj – díjazottak

További információk[szerkesztés]