Velike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 45° 27′ 08″, k. h. 17° 39′ 51″

Velike (horvátul Velika) falu és község (járás) Horvátországban, Pozsega-Szlavónia megyében.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozsegától 14 km-re északra fekszik, a Papuk-hegység déli oldalán.

A község (járás) települései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közigazgatásilag még 23 falu tartozik a községhez, ezek:

Antunovac, Biškupci, Bratuljevci, Doljanci, Draga, Gornji Vrhovci, Kantrovci, Klisa, Lučinci, Markovac, Milanovac, Milivojevci, Nježić, Oljasi, Ozdakovci, Poljanska, Potočani, Radovanci, Smoljanovci, Stražeman, Toranj, Trenkovo, Trnovac.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Velike egykori várát 1250 előtt építtette a Zsadány nembeli Ábrahám fia Ivánka, majd utódaié a Velikei- illetve a velük rokon velikei Békeffy családé. 1532-ben a Kőszeg ostromából visszatérő török csapatok foglalták el. A terület először a boszniai, utána a budai, majd 1600-tól a kanizsai vilajethez tartozott. 1687 októberében Hans Dünnewald altábornagy visszafoglalta a várat, de 1690 decemberében a törökök visszahódították. 1691-ben Makai János ezredes csapatai vették vissza a várat. Ezt követően a vár az osztrák kincstár kezelésébe tartozott, majd osztrák grófok birtokolták. Az egyik 18. századi birtokos a Jókai Mór regényéből (A két Trenk) ismert Trenk Ferenc volt. A török harcok következtében romossá vált vár állapota folyamatosan romlott.[1]

A falu a trianoni békeszerződésig Pozsega vármegye Pozsegai járásához tartozott. 2001-ben a hozzá tartozó településekkel együtt 5888 lakosából 5518 horvát volt.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bátonyi Pál: Velike és vára. Várak, kastélyok, templomok, IV. évfolyam 1. szám, 2008. február

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]