Vectrex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vectrex
Vectrex logo.png
Vectrex-Console-Set.jpg
Általános adatok
Gyártó General Consumer Electronics (1982-83), Milton Bradley (1983-84)
Típus otthoni videójáték-konzol
Generáció második generációs
Megjelenés ideje
Technikai jellemzők
Adathordozó ROM Cartridge
Processzor Motorola 6809
Memória 1 KB
Kijelző 23 cm átmérőjű CRT-kijelző
A Wikimédia Commons tartalmaz Vectrex témájú médiaállományokat.

A Vectrex egy oszcilloszkópkijelzővel rendelkező második generációs otthoni videójáték-konzol, amely 1982 novemberében jelent meg Amerikában, majd 1983-ban Európában és Japánban. Gyártója a General Consumer Electronics volt, később Milton Bradley felvásárolta a céget.

A legtöbb korabeli videójáték-konzollal ellentétben a Vectrex beépített monokróm CRT-képernyővel rendelkezett, amely képes volt oszcilloszkóp-vektorgrafikát megjeleníteni. A Vectrex volt a legelső konzol, amelyhez 3D-s perifériákat is lehetett kapni. A játékokat cartridge-ként forgalmazták, ami mellé járt egy képernyőre helyezhető átlátszó színezett fólia, amely fontos információk mellett "színessé" tette a kijelzőt. A játékok nagy része játéktermi játékok átirata volt, később pedig rengeteg rajongó fejlesztett rá játékokat.

A Vectrex az amerikai videójáték-piac 1983-as összeomlásának köszönhetően egy kereskedelmi kudarc volt, és 1984-ben leállították gyártását, így minden idők legnagyobb videójátékkonzol-kudarca lett. A kereskedelmi kudarc ellenére sokan dicsérték a konzolra megjelent játékokat, grafikai képességeit és a beépített kijelzőjét.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A History of Gaming Platforms: The Vectrex (amerikai angol nyelven). Gamasutra