Vectrex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vectrex
Általános adatok
Gyártó General Consumer Electronics (1982-83)
Milton Bradley (1983-84)
Típus otthoni videójáték-konzol
Generáció második generációs
Megjelenés ideje
Technikai jellemzők
Adathordozó ROM kazetta
Processzor Motorola 6809
Memória 1 KB
Kijelző 23 cm átmérőjű CRT kijelző
A Wikimédia Commons tartalmaz Vectrex témájú médiaállományokat.

A Vectrex egy oszcilloszkópkijelzővel rendelkező második generációs videójáték konzol, amely 1982. novemberében jelent meg Amerikában, majd 1983-ban Európában és Japánban. Gyártója a General Consumer Electronics volt, később a Milton Bradley, miután felvásárolta a céget.

Jellemzők[szerkesztés]

A legtöbb korabeli videojáték konzollal ellentétben (amelyek alacsony felbontású pixelgrafikát használtak) a Vectrex vektorgrafikát használt, amelyet egy beépített monokróm CRT kijelzővel jelenített meg. A Vectrex volt a legelső konzol, amelyhez 3D-re képes kiegészítőket is lehetett kapni. A játékok mellé egy képernyőre helyezhető átlátszó színes fólia is járt, amely fontos információk mellett "színessé" tette a kijelzőt. A játékok nagy része korabeli játéktermi játékok átiratai és klónjai voltak, később rengeteg rajongó készített a gépre játékokat és egyéb kiegészítőket.

A Vectrex az Amerikai videójátékpiac 1983-as összeomlásának[1] köszönhetően alig fogyott, és 1984-ben leállították gyártását, miután a Hasbro felvásárolta Milton Bradley-t, így minden idők egyik legkevesebbet eladott videójáték konzolja lett. Rövid élettartama és alacsony eladásai ellenére sokan dicsérték a konzolra megjelent játékokat, grafikai képességeit és a beépített kijelzőjét.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]