Vaskapui-barlang (Zalaszántó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vaskapui-barlang
Hossz2,8 m
Mélység? m
Magasság? m
Függőleges kiterjedés? m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Zalaszántó
Földrajzi táj Bakony
Típus atektonikus

A Vaskapui-barlang Zalaszántón található barlang. Bazaltban alakult ki.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

Az Alsó-Tátika délnyugati szorosának, a Vaskapunak az előterében található. Hidegkútpusztáról a Sarvaly felé vezető, a Tátikát délre kerülő erdészeti üzemi úton menjünk körülbelül másfél kilométert, majd az útkereszteződésben balra, északkelet felé térjünk le az erdőbe. Ez a régi kék kereszttel jelzett turistaösvény (az új kék kereszt jelzés az erdészeti üzemi úton vezet). Nagyjából 500 métert haladva az enyhe emelkedőn a Vaskapu előterébe érünk, a rég felhagyott kőbányába. A bánya egyik középső, alacsony kőtömzsében, a járószintről nyílik délnyugat felé a barlang szája. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

Az első leírója és térképezője Eszterhás István volt 1985-ben. Bár az egykori bányamunkások minden bizonnyal tudtak róla. Egy egy méter magas és 1,8 méter széles bejárattal kezdődik, majd a magassága és a szélessége fokozatosan csökken. A mennyezetéből középtájban kürtőszerű felszakadás vezet a befoglaló kőtömzs tetejére. Az alját többnyire nagyméretű darabokból álló kőtörmelék tölti ki, a végpontnál kevés földes kitöltés van. A hossza 2,8 méter. A bejárásához segédeszközre nincs szükség. Helyi jelentőségű, kis méretű üreg.

Kialakulás[szerkesztés]

Genetikailag a vulkáni kőzetekben másodlagos úton létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül atektonikus keletkezésű barlangnak tartjuk. A Vaskapu az Alsó-Tátika bazaltperemében kőzetomlással létrejött szakadás. A lecsúszott kőtömzsök egyikében az egyenletlen alátámasztás miatt létrejött repedés mentén keletkezett a Vaskapui-barlang.

Irodalom[szerkesztés]