Vasile Lupu moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasile Lupu

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1634 áprilisa 1653. április 13.
Elődje Mózes
Utódja I. György István
Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1653. május 8. július 16.
Elődje I. György István
Utódja I. György István
Életrajzi adatok
Született 1593
Tirana
Elhunyt 1661
Konstantinápoly
NyughelyeTrei Ierarhi-templom
Házastársa Doamna Ecaterina Cercheza
Gyermekei
  • Ștefăniță Lupu
  • Maria Radziwiłł
  • Ruxandra Lupu
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasile Lupu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vasile Lupu (Tirana, 1593Konstantinápoly, 1661) Moldva fejedelme volt 1634. április – 1653. április 13., illetve 1653. május 8.július 16. között.

Élete[szerkesztés]

Albán származású, de görög neveltetésű volt. A moldvai bojárok választották meg fejedelemnek. Uralkodását a pompa és fényűzés jellemezte. Több híres épületet építtetett, többek között a jászvásári Trei Ierarhi-templomot. Támogatta a művészetet és kultúrát, nyomdát és felsőfokú tanintézetet is alapított. Mindez persze az adóterhek elviselhetetlen növekedésével járt együtt.

Vasile Lupu idejében jelent meg az első írott moldvai törvénykönyv (1646), amely Pravila lui Vasile Lupu („Vasile Lupu törvénye”) néven maradt fenn.

Uralkodásának első szakaszában jó kapcsolatokat tartott fenn Matei Basarab havasalföldi fejedelemmel, de később több harcot vívott ellene, megpróbálva saját fiát a szomszéd trónra ültetni. Háromszor szenvedett vereséget a havasalföldi seregtől (kétszer 1639-ben, illetve 1653-ban). Ez utóbbi vereség után a moldvai bojárok felkeltek ellene és elűzték az országból. Vasile Lupu az isztambuli Héttoronyban halt meg.

Szövetségese volt Bohdan Hmelnickij; a szövetség megerősítésére Vasile Lupu lánya, Ruxandra a hetman fiához ment feleségül. Lupu arról is nevezetes, hogy 12000 moldvai katolikus hívő (magyar csángó) számára kért lelki vezetőt Rómától.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vasile Lupu című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:George Eastman
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasile Lupu moldvai fejedelem témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
Mózes
Moldva fejedelme
16341653
Moldva címere
Következő uralkodó:
I. György István
Előző uralkodó:
I. György István
Moldva fejedelme
1653
Moldva címere
Következő uralkodó:
I. György István