Ugrás a tartalomhoz

Varga Stúdió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 32′ 46″, k. h. 19° 02′ 43″47.546153°N 19.045164°E A Varga Stúdió nevű magyar animációs stúdiót 1989-ben alapította Varga Csaba és Erkel András vezérigazgató. Egyike Európa kilenc vezető animációs stúdiójának.

A stúdió a nagy cégeknek bedolgozó alvállalkozásból rövid idő alatt előbb koprodukciós megbízóinak partnerévé, majd önálló műhellyé vált, saját alkotásokkal.[1] Legtöbb produkciójukat európai országoknak gyártották, de dolgoztak már az amerikai Warner Bros. és a 20th Century Fox-nak is, továbbá az angol BBC-nek és a német ZDF-nek is. A stúdió repertoárjában éppúgy megtalálhatók a hagyományos animációs módszerek, mint a legújabb, számítógép segítségével készített, két- és háromdimenziós animációk, különleges effektek. Jó néhány Butterfinger csokoládé hirdetések elkészítésében is segédkezett, csak úgy mint néhány Simpson családos zenei klipben is, mint például a Do the Bartman vagy a Deep Deep Trouble.

A stúdió 2000-től az akkor létrejött Varga Holdings-nak, illetve annak Angliában bejegyezett tulajdonosának, a Varga Holdings Ltd.-nek alvállalkozóként végezte a rajzfilmgyártást.[2] A 2002-es Mr. Bean rajzfilmsorozat angliai bemutatóján közel 4 milliós nézettséget ért el.[3] A produkció költsége több mint hatmillió dollár volt.[2]

Csődeljárás[szerkesztés]

2005-ben csődeljárás indult a stúdió ellen. A bíróság a Varga Stúdió egyik volt munkatársának kezdeményezésére rendelte el a műhely felszámolását. Lejárt tartozásai miatt a cég ellen az APEH is végrehajtást kezdeményezett. A stúdió az anyagi nehézségek mellett azzal is küzdött, hogy a cég külföldi vezetői az olcsó, tömeges bérmunkában látták a jövőt, míg a magyar vezetők inkább több minőségi, elsősorban koprodukciós munkákat akartak vállalni.[2]

Produkciók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tízéves a Varga Stúdió. Filmkultúra.hu. (Hozzáférés: 2009. június 15.)
  2. a b c Varga Stúdió - felszámolják. Kreatív.hu. [2005. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 15.)
  3. Magyar Mr. Bean-rajzfilm az RTL-en. Magyar.Film.hu. (Hozzáférés: 2009. június 15.)