Varasdfürdő kastélya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varasdfürdő kastélya
Kaštel Varasdinske Toplice
TelepülésVarasdfürdő
CímVarasdfürdő
Építési adatok
Építés éve1376.
Rekonstrukciók évei17. és 18. század
Építési stílusbarokk
Felhasznált anyagokkő, tégla
Védettségműemlék[1]
Hasznosítása
Felhasználási területkastély
Alapadatok
Tszf. magasság197 m
AlaprajzU
Egyéb jellemzők
Emeletek száma1
Elhelyezkedése
Varasdfürdő kastélya (Horvátország)
Varasdfürdő kastélya
Varasdfürdő kastélya
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 12′ 34″, k. h. 16° 25′ 17″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 34″, k. h. 16° 25′ 17″
Térkép
SablonWikidataSegítség

Varasdfürdő kastélya (horvátul: Kaštel Varasdinske Toplice) egy barokk kastély Horvátországban, a Varasd megyében fekvő Varasdfürdő településen.

Fekvése[szerkesztés]

A kastély Varasdfürdő központjában, közvetlenül a Szent Márton plébániatemplom mellett, azzal összeépítve található.

Története[szerkesztés]

A kastély elődjét az az 1376-ban épített négyszög alaprajzú vár képezi, amelyet a plébániatemplom mellett építettek, és amelynek a templom képezte a déli oldaltát. Ezt a várat mivel kora miatt nagyon lepusztult 1617-ben megjavították és bővítették. A várnak három saroktornya és az északi oldal közepén egy bejárata volt, a tornyok és a templom között pedig egy magas fal futott, kettős sorú puskalőréssel, amelynek belső oldalán egy fából készült védőfolyosó állt, amelyet a tornyokból lehetett megközelíteni. A 16. század elején ehhez építettek egy másik belső falat, így egy nagyobb, famennyezetes teret kialakítva lakó és raktár célokra. A török háborúk során, a 16. és 17. század folyamán, a vár körüli erődítéseket jelentősen megnövelték, két új tornyot építettek, az egyiket a keleti, a másikat a nyugati oldalon, végül az egész vár körül árkokat ástak és töltéseket emeltek.

A 17. század végén a régi várat barokk kastéllyá építették át, majd a töltés lebontását és az árkok 18. század közepi betemetését követően az épület középkori erődítmény jellege teljesen eltűnt. A barokk átalakítás után kapta meg mai végső megjelenését, a három épületszárnyas, U alaprajzú egyemeletes palota képében, amelyet délről a Szent Márton plébániatemplom zár le. A kastély eredetileg kőtömbökből épült, míg a későbbi átalakításokat téglából készítették. Van néhány történeti adat, amely leírja az egyes építési munkákat, elrendezését és eredeti állapotát azonban csak a mai plébániatemplom közvetlen környezetének jövőbeni régészeti kutatásával, valamint az egykori vár feltételezett épületeinek konzervációs és helyreállítási kutatásával lehet megerősíteni. Ma az épületkomplexumnak több felhasználója van, egy részét az 1937-ben alapított Varaždinske Toplice Helytörténeti Múzeum használja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Korunek, Marijana: Pregled utvrda, burgova i kaštela na području Varaždinske županije (Izdanja Hrvatskog arheološkog društva vol.28.) ISBN 978-953-6335-05-3 (horvátul)
  • Čabrijan, Josip: Život naselja od 16. do 19. stoljeća, in: Pregled povijesti varaždinskih Toplica, Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske 1966., br.15, str.18-23. (horvátul)

További információk[szerkesztés]

Darko Antolković blogja (horvátul)