Valdemar kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valdemar kastély
TelepülésSvendborg község
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Valdemar kastély (Dánia)
Valdemar kastély
Valdemar kastély
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 01′ 20″, k. h. 10° 39′ 11″Koordináták: é. sz. 55° 01′ 20″, k. h. 10° 39′ 11″
Térkép
Valdemar kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Valdemar kastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Valdemar kastély (dánul: Valdemars slot) Tåsinge szigetén található Dánia déli részén, Svendborg település közelében, az azonos nevű községben.

Története[szerkesztés]

A kastélyt IV. Keresztély dán király megrendelésére építette 1639 és 1644 között Hans van Stenwinkel építész. A király Kirsten Munkkal kötött morganatikus házasságából származó fia, Valdemar Christian, Schleswig-Holstein grófja számára szánta a kastélyt, ő azonban meghalt 1656-ban Lengyelországban egy csatában, mielőtt azt birtokba vehette volna.

1678-ban Niels Juel admirális, nemzeti hős kapta meg a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot Tåsinge szigetén, miután fényes győzelmet aratott Svédország felett a Køge-öböli tengeri csatában, 1677-ben. Az adományt a csatában elfogott svéd hajókért járó fizetség gyanánt kapta az admirális. A kastély azóta is a család (a 2010-es években immár 11. nemzedéke) birtokában volt.

Leírása[szerkesztés]

A kastélykomplexum főépületét és a parkot tulajdonosai 1974 óta megnyitják a látogatók előtt a nyári szezonban. A kastélyban nagy kápolna, játékmúzeum, trófeagyűjtemény és helyi tengerészeti múzeum is van.

A kastély parkja a tengerhez csatlakozik. A parton szabadon látogatható kis strand van. A tengervíz hőmérséklete 2018. júliusában, a nagy dániai hőhullám idején elérte a 27 fokot, mint ezekben a napokban többfelé a Balti-tenger partján.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Valdemar's Castle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]