Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Alapítva 1992. május 5.
Székhely Horgos,[1] Szerbia
Nyelvek magyar
Ügyvezető Elnök Varga Zoltán szalézi szerzetes atya[2]

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség weboldala

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) a vajdasági magyarok cserkész szervezete. Jelenleg 5 cserkészkörzetében 50 cserkészcsapat működik.[3]

A vajdasági magyar cserkészet története[szerkesztés]

Az egész magyar cserkészet elindulása a vajdasági Nagybecskerekhez kötődik, ahol is a községi főgimnázium értesítőjében 1910-ben megjelent egy 134 oldalas tanulmány az angol cserkészmozgalomról. Az írás megjelenése után szerte az országban alakultak cserkészcsapatok. Ezt a lendületet délvidéken a trianoni békeszerződés törte meg. A magyar cserkészcsapatok egymástól függetlenül, szervezetlenül tudtak csak működni. 1928-ban megalakult a Jugoszláv Cserkészszövetség, melynek keretében a magyarok is tevékenykedhettek. Az 1941-es területvisszacsatolások után a cserkészet -immáron a Magyar Cserkészszövetségen belül- új lendületet kapott. A háború végén a Délvidék ismét Jugoszláviához kerül, és a cserkészetet felszámolják.

A magyar cserkészetet 1988-ban kezdik újjászervezni, míg végül 1992. május 5-én, a jugoszláv belügyminisztérium engedélyezte a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség nyilvános működését.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A VMCSSZ elérhetőségei. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  2. A VMCSSZ vezetősége. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  3. A VMCSSZ csapatai. (Hozzáférés: 2010. március 27.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]