VI. Níkmepa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Níkmepa
Ugarit királya
Uralkodási ideje
i. e. 1313 i. e. 1260
Elődje II. Arhalba
Utódja III. Ammistamru
Életrajzi adatok
Született i. e. 1329
i. e. 1260 (69 évesen)
Elhunyt i. e. 1270-es évek
Ugarit
Édesapja II. Níkmaddu
Testvére(i)
Házastársa Ahat-Milku
Gyermekei Ammistamru
SablonWikidataSegítség

VI. Níkmepa (vagy Niqmepa) Ugarit királya az i. e. 14. század végén,[1] vagy az i. e. 14–13. század fordulóján.[2] II. Níkmaddu fia, de kettőjük között uralkodott még II. Arhalba, Níkmaddu másik fia is. Utódjának, III. Ammistamrunak apja. II. Murszilisz uralkodásának 9, Horemheb 18. évében foglalta el trónját.

Níkmepa úgy került hatalomra, hogy bátyja fellázadt a hettiták ellen, de súlyos vereséget szenvedett. Nem tudni, hogy Arhalba is meghalt-e a csatában, mert a források szerint Níkmepa megegyezés, illetve döntés alapján foglalta el a trónt. A hettita források szerint[3] II. Murszilisz szövetségese, amely támogatás viszonzásaképp a hattuszaszi király megerősítette az I. Szuppiluliumasz és II. Níkmaddu között korábban megkötött szerződést. Ebben Murszilisz garantálta Ugarit határait.

A határszerződés összhangban van az amurrúi Duppi-Tesubbal kötött szerződésekkel,[4] valószínűleg Amurru és Ugarit között éles határviták voltak korábban, amit egy amorita hercegnő, talán Bentesina testvére (Ahat-Milku) házassága simított el. A II. Murszilisz által létrehozott föníciai béke végül Níkmepa fia, III. Ammistamru és Bentesina leányának házasságával véglegesülni látszott, mindaddig, míg Ammistamru ellen felesége fel nem lázadt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Középső kronológia
  2. Rövid kronológia
  3. CTH#64 és CTH#66
  4. CTH#62-63

Források[szerkesztés]

Előző uralkodó:
II. Arhalba
Ugarit királya
i. e. 1313 – 1260
Következő uralkodó:
III. Ammistamru
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap