Vörös-zöld szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vörös-zöld szövetség a "vörös" szociáldemokraták vagy a demokratikus szocialisták és a "zöld" környezetvédő pártok közti szövetség.

A szövetség alapja gyakran a baloldali politikai irányultságuk és bizalmatlanság a kapitalistákkal szemben. Míg a "vörös" pártok a kapitalisták általi a dolgos munkásrétegre gyakorolt ártalmas hatásaira fókuszálnak, a zöld pártok a korlátozatlan kapitalizmus ökológiai következményeivel foglalkoznak.

Két célja van a vörös-zöld szövetségeknek. Az első típusa a balközép pártok által alapított rövidtávú eredményesség egy koalíciós kormány létrehozásával. A második típus egy hosszútávú szervezeti szövetség, melyet megpróbálhatnak ellensúlyozni a kapitalisták.

Vörös-zöld kormányok[szerkesztés]

Számos vörös-zöld kormány alakult már Európában az 1990-es évek óta.

Radikális vörös-zöld szövetségek[szerkesztés]

A szélső baloldali pártok gyakran szocialistákkal és bal orientáltságú zöldekkel vannak szövetségben.

Vörös-zöld szövetségek középbaloldali pártokkal[szerkesztés]

Vannak vörös-zöld politikai szövetségek és választási egyezmények a szocialista demokrata és liberális pártok, zöld pártok között.

  • Kanadában ("Vörös-zöld Szövetség") limitált együttműködést írt alá a centralista Kanadai Liberális Párttal és a Kanadai Zöld Párt, amelyik közép-baloldali. Kanadában megy egy népszerű Vörös Zöld tévéshow.
  • Svédországban szintén működik egy vörös-zöld politikai szövetség, melyet 2008. december 7-én alapították. Céljaik között szerepel többséget szerezni a svéd 2010. szeptember 19-ei választásokon, saját koalíciót alkotva.
  • Vörös-zöld szövetség alakult a 2008-as londoni általános választásokra. Ken Livingstone köztisztviselő a Liberális Párt jelöltje választási megállapodást kötött a Zöld Párttal. .
  • A vörös-zöld szövetség kifejezést használták a walesi koalícióra a 2007-es választásokat követően.

Hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]