Vízmérték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Libella

A vízmérték vagy libella műszer, melynek segítségével megállapítható, hogy egy felület vízszintes-e. Különböző kivitelű vízmértékeket használnak a kőművesek, ácsok, burkolók, és más építő szakmunkások, földmérők, gépipari forgácsoló és szerelő szakmunkások.

A leggyakrabban használt vízmérték legfontosabb alkatrésze egy enyhén ívesre hajlított (tórusz alakú) üvegcső, melybe általában sárgára festett etilalkoholt töltenek egy kis légbuborékot is hagyva, majd az üvegcső mindkét végét lehegesztik. Etilalkoholt azért használnak, mert igen kicsi a viszkozitása és ennélfogva a műszer érzékeny lesz. Az üvegcsövet a műszer talpába úgy erősítik be, hogy az üvegcső íve a talp síkjára merőleges síkba essen. Ekkor, ha a talpát vízszintes síkra állítják, a buborék igyekszik legfelül elhelyezkedni. A legfelső helyzetet az üvegcsövön jól látható jelekkel ki is emelik. Ha a vízmértéket egy egyenes helyzetének ellenőrzésére használják, úgy akkor horizontális az egyenes, ha a buborék a két jel között tartózkodik. A sík vízszintességének ellenőrzéséhez a libellával a sík két, egymásra közel merőleges egyenese mentén is ellenőrizni kell. Készítenek olyan vízmértéket is, melybe eleve két egymásra merőleges helyzetű üvegcső van beépítve.

A vízmérték működési elve

Ha a vízmérték a talp síkjára pontosan merőleges vonalzóval is rendelkezik, akkor a függőleges irány ellenőrzésére is használható. Készítenek olyan vízmértéket is, ahol a sík vízszintes volta egyetlen műszerrel megállapítható. Ezeknél nem üvegcsövet, hanem gömbsüveg alakú felső résszel készített zárt üvegedényt építenek be. A felülről kör alakú edényben szintén kerek buborék látszik, ha annak helyzete egybeesik az üveg kör alakú jelével, akkor a talp síkja vízszintes. Ilyen vízmértéket minden hitelesíthető, hordozható mérlegbe beépítettek. A mérés akkor fogadható el hitelesnek, ha többek között a libella vízszintet mutat. E mérlegek lábainak magassága kis csavarokkal állítható, és a libella segítségével könnyen vízszintbe hozható.

Története[szerkesztés]

Az ókorban és a középkorban a vízszintes irány kijelölésére függőónt használtak, ennek állványa úgy volt kiképezve, hogy talpa merőleges volt a függőleges irányra. Ennek az eszköznek pontossága kisebb, mint a ma használatos buborékos vízmértékeknek.

A buborékos vízmértéket Melchisedech Thevenot (született 1620-ban, meghalt 1692-ben) francia amatőr tudós találta fel. Thevenot a műszert 1661. február 2-án készítette, a pontos dátum Christiaan Huygens-szel folytatott levelezéséből tűnik ki. Egy éven belül a feltaláló gyakorlatilag az egész akkori tudósvilággal közölte találmányának részleteit. Ennek ellenére szélesebb körben csak a 18. század elejétől terjedt el használata.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Spirit level című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Spirit levels
A Wikimédia Commons tartalmaz Vízmérték témájú médiaállományokat.