Vérvörös bibircsgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vérvörös bibircsgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Tömlősgombák
Osztály: Sordariomycetes
Rend: Hypocreales
Család: Nectriaceae
Nemzetség: Dialonectria
Tudományos név
Dialonectria episphaeria
(Tode) Cooke 1884
Szinonimák

Nectria episphaeria

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vérvörös bibircsgomba témájú kategóriát.

A vérvörös bibircsgomba (Dialonectria episphaeria) a Nectriaceae családba tartozó, Eurázsiában, Észak-Amerikában és Ausztráliában honos, maggombák pusztuló termőtestén élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A vérvörös bibircsgomba termőteste 0,15-0,3 mm átmérőjű, gömb alakú vagy tojásdad, kis szemölcsös nyílással a tetején. Színe vörös vagy narancsvörös, kissé áttetsző. Felszíne sima. Idősen vagy kiszáradva narancsos-zöldesre fakul, és oldalról ellaposodik.

Húsa vörös, vörösbarna, szaga nem jellegzetes.

Spórapora barna. Aszkusza 50-80 x 5-7 µm hosszú, nyolcspórás. Spórája megnyúlt ellipszoid vagy orsó alakú, 1 szeptummal, áttetsző, megérve barna színű lesz és a spóra fala finoman szemölcsössé válik; mérete 7-11 x 3,5-5 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Csak mikroszkóppal, spórája alapján lehet megkülönböztetni tőle a Cosmospora magnuisianá-t és a Cosmospora flavoviridis-t, amelyek spórája nagyobb és más gombák termőtestén nőnek.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában, Észak-Amerikában és Ausztráliában honos.

Lomberdőkben, kertekben a maggombák (Pyrenomycetes rend ) egyes fajainak (mint Diatrype stigma, Diatrypella favacea, Hypoxylon fragiforme, Lasiosphaeria spermoides, Chaetosphaerella phaeostroma) elhalt termőtestén él. Termőteste egész évben előfordulhat, de főleg márciustól májusig gyakori.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]