Városháza (Csíkszereda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Városháza
Település
LMI-kódHR-II-m-B-12910
Elhelyezkedése
Városháza (Románia)
Városháza
Városháza
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 18′ 14″, k. h. 25° 17′ 43″Koordináták: é. sz. 46° 18′ 14″, k. h. 25° 17′ 43″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Városháza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A csíkszeredai Városháza, az egykori Vármegyeháza épülete, a Mikó-várral szemben, a Vár tér 1. szám alatt található, a tér keleti oldalán, a Petőfi utcába forduló északi szárnnyal. 1886-1887 között épült Hám Ignác tervei alapján, eklektikus stílusban. Különálló, körbeépített, hátsó udvaros, egyemeletes középület, a mai Csíkszereda városképének egyik meghatározó épülete.

Az épület leírása[szerkesztés]

Szimmetrikus főhomlokzatú, középrészét háromtengelyes kiskiülésű rizalit hangsúlyozza és háromszögű timpanon zárja le. A timpanon alatt két főpárkány található, mely a régi homlokzat attikfalát támasztotta alá. A bejáratok és a központi részen található ablakok félkörívesek. A főbejárat előtt két térdeplő őrangyalt ábrázoló dísz látható: a jobb oldali angyal bal kezében mérleg, jobb kezében kard van, melyek az igazságszolgáltatást és a védelmet jelképezik.

A központi és a két sarokrizalit toronyszerű tetőmagasításán a 20. század elején divatossá vált műbádogos tetődísz látható. Az oromfal közepére a 2000. évi felújításkor a város címere került, ekkor bontották ki az oromfal sarkaira beépített, lombdíszbe foglalt vármegyecímereket is.

Rendeltetése[szerkesztés]

Az egykori Megyeháza épületének központi része ma Városháza, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának székhelye, az északi szárnyában a megyei katonai központ, a déli szárnyában pedig különböző hivatalok és szervezetek székhelyei működnek.

Története[szerkesztés]

1878 után, a vármegyei rendszer kialakulásával Csíkszereda lett Csíkvármegye központja. Ekkor indult meg a mozgalom az új Vármegyeházának Csíkszeredában való felépítéséért, amelynek fő mozgatója az akkori főispán, Mikó Mihály volt. A vármegye székhelye 1879-ben költözött be Csíksomlyóról, előbb a Mikó-várba, majd nemsokára elkezdődött az új székház építése.

1884-ben Mikó Bálint főispán elnökletével megalakult az építtető bizottság. Az új Megyeház tervének elkészítésével, az építkezés előkészítésével és a kiadási költségek kiszámításával Hám Ignác mérnököt, az akkoriban alakult Államépítészeti Hivatal vezetőjét bízta meg a bizottság.

1885 júniusára készült el a Megyeháza terve.

1886 tavaszán kezdődött meg az építkezés, amelynek kiemelkedő eseménye az ünnepélyes alapkőletétel volt (az alapkő a főbejárat közepén az első lépcső alatt található).

1887 szeptemberére teljesen elkészült az épület. A Kolozsváron megjelenő Ellenzék című lap 1887. szeptember 27-i számában Új megyeház Csíkszeredában címmel közölt cikk szerint a “tisztikar f. hó 24-én költözött be az új hajlékba, mely a város legdíszesebb épülete”.

A megyei hatóságok döntése alapján 1888. február 4-én ünnepelték az új Megyeháza születését.

Az építésekor nem gondoltak arra, hogy egy-két évtized elteltével az épület bővítésre szorul. 1913 -1914 között a régi épületet kibővítették, a homlokzatot mind déli, mind északi irányba arányosan növelték.

Az épület északi szárnyát az Apafi utcával ( ma Petőfi utca) párhuzamosan megnyújtották. Északi és déli feléhez öttengelyes homlokzatot és tetőtornyos sarokrizalitot toldottak, az északi szárnyhoz pedig kilenc tengelyt toldottak, valamint a főhomlokzatra merőlegesen tizenhat tengelyes szárnyat toldottak. Az építkezést 1914-ben fejezték be, az épület akkor nyerte el mai formáját. A megyei hivatalok mellett az északi szárny földszintjére költözött 1914-ben a felcsíki járás főszolgabírói hivatala, valamint más közigazgatási hivatalok is itt kaptak helyet.

Az 1970-es évektől a gyorsan növekvő városban az akkori vezetés a szocialista elvárásoknak megfelelően, új nagyobb téren emelkedő székházat szeretett volna. A “taps téren” (Szabadság tér) álló új, nagyméretű Megyeháza már nemcsak a csíkiaké, hanem Hargita megye közigazgatásának színhelye. Az új megyeház megépítése után a városi közigazgatás kapott helyet az egykori Megyeháza épületében.

Források[szerkesztés]

  • Csíki Lapok. [Hetilap]. Csíkszereda, 1914. 2., 6., 18., 19. szám
  • Mihály Zita: Városháza. In: Csíkszeredai Panoráma. 2002, aug. 8. szám
  • Tivai Nagy Imre: Emlékezés régi csíkiakról. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 1996
  • Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek. Adatok Csíkmegye leírásához és történetéhez. Györgyjakab Márton, Csíkszereda, 1894
  • Vofkori György: Csíkszereda és Csíksomlyó Képes Története. Typografika, Békéscsaba, 2007
  • Csíkszereda weboldala