Vándorkiállítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vándorkiállítás olyan, utazó kiállítás, amely lehetővé teszi az adott gyűjtemény vagy válogatás több helyszínen való bemutatását, helyi, országos vagy nemzetközi szinten. A kiállítás egészében, általában különböző járulékos szolgáltatásokkal (például: biztosítás, szállítás, katalógus) vehető igénybe.
A múzeumok vagy galériák gyűjteményeinek ilyenfajta kihelyezése lényegesen meghosszabbítja egy-egy kiállítás életgörbéjét, így a modern múzeum menedzsmentben egyre gyakrabban alkalmazott technika. Művészettörténészek, muzeológusok és restaurátorok szoros együttműködését veszi igénybe a PR-feladatokon kívül.
Egyazon kiállítás több helyszínen való bemutatása lényegesen csökkenti az állandó - , és tranzakciós költségeket, mivel a vándorkiállítást vendégüllátó egyes intézmények megoszthatják maguk között ezeket a kiadásokat.
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) 1983-ban létrehozta a vándorkiállításokkal foglalkozó nemzetközi bizottságát (ICEE).


Ilyen volt például a Titanic-kiállítás Budapesten 2007 őszén.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

https://web.archive.org/web/20080726110221/http://www.teg.org.uk/ Az Angol Vándorkiállítás Társaság honlapja
https://web.archive.org/web/20080917033640/http://www.riksutstallningar.se/Templates/StartPageEN____5.aspx Svéd Vándorkiállítások
https://web.archive.org/web/20080709040449/http://www.webartex.com/ WebArtEx Nemzetközi Vándorkiállítás Piactér
http://www.a-r-t.com/ Landau Vándorkiállítás
http://www.sites.si.edu/ Smithsonian: Szolgáltatások Vándorkiállításoknak