Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Balabenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ahol gyakran megtalálhatjátok a kézjegyemet:

Állatvilág, vallás, kultúra, nyelvek, népek.

Fiatal korom ellenére fontosnak tartom az anyanyelvem ápolását. Különösen azért, mert egyre jobban látom és hallom a magyar nyelv szókincsének fogyását. Ezért igyekszem a cikkekben szereplő idegen szavakat magyarra cserélni.

Magyar nyelvű ismeretterjesztő cikkekben kerüljük az angol kifejezéseket.


Itt a szakemberek álláspontja a macskagazdikról (a box kicsit túloz, van macska és kutya is)

"közös jellemzőjük, hogy nem átlagos a gondolkodásuk. Bár szeretik a társaságot, de tökéletesen el tudják tölteni az idejüket egyedül is, szeretnek új dolgokat kipróbálni, kreatívak, kíváncsiak és művésziek."

Sokan mondták, hogy határozzak meg egy vagy több témát, és a legtöbbet azokkal foglalkozzam. Nos, mivel elég sok minden érdekel, nehéz csak egy - kettőt választani:

Magyar rovás: minden nap használom, és már tartottam előadást a témából az egyetemen.

Magyar ősvallás: folyamatosan fejlesztem a tudásomat a témában, de nem csak ismeretszerzés céljából érdekel, ugyanis hét évesen örökre kiábrándultam a három nagy ábrahámi vallásból, hála egy erőszakos hittan tanárnőnek.

Szóval az ezekben a témákban írt kiegészítéseimet kérlek ne vonjátok ok nélkül vissza, ha kérdés merül fel, válaszolok.

+

különbötő írás és számrendszerek: a matematika már első osztálytól nem barátom, de a különböző számábrázolási rendszerek nagyon érdekelnek.

Filmművészeti cikkek (főleg a magyar szinkron): fáj a szívem és a fülem hogy azt hallom, az egykor olyan szép magyar szinkron veszít a fényéből a kreativitás hiánya miatt. DE ezért még nem kell eldobni egy csodálatos szakmát. Tisztelem és becsülöm a magyar szinkronszínészeket


Azoknak, akik két hétre eltiltottak a "műhelytől" egy humorosan megfogalmazott kérdés miatt:

Az István a király végén elhangzó "veled uram, de nélküled" sorok mögé néhányan politikai tartalmat kapcsoltak: a szovjetunióval szeretnénk tartani, de a magunk módján.

Én is így érzek az utóbbi idők eseményei után. A wiki közösség tagja szeretnék lenni, fejleszteni, cikkeket írni, de nincs két egyforma ember a világon. Ha valamit esetleg nem úgy csináltam meg "ahogy annak lennie kell" az vagy az én hibám, és ez esetben igyekszem kijavítani, vagy a gépem hibája, ez ellen viszont nem tudok mit tenni.

A deviantart oldalon én is szoktam kapni ilyen üzenetet: "segíts az új művészeknek. Most töltötték fel az egyik első munkájukat, és valószínűleg örülnének egy visszajelzésnek, vagy akár egy baráti üdvözletnek."

+

Ha angol nyelven sikerült megértetni magam olyanokkal, akik előtte "te mocskos..." és hasonló üzeneteket küldtek, csak mert fel mertem vállalni a véleményem egy bizonyos dolog kapcsán (hiába a "modern" társadalom gyermeke vagyok, mégsem tudok elfogadni mindent), akkor a világ legszebb nyelvén is sikerülni fog.

De ha mégsem, akkor...

Ne hibáztass, és ne kívánd azt,

Hogy megadjam magam a világnak!

(kedvenc együttesem egyik számából).


Igyekszem tiszteletben tartani a magyar wikipédia szabályait, ugyanakkor néhány dolgot egyszerűen nem tudok megérteni. Ezeket a változtatásokat nem "politikai korrektségből" teszem (bár egyes okosok rámragasztották ezt a bélyeget), hanem építő szándékkal.

Aresz - számomra a hadisten mindig "Árész" lesz.

Maszai - számomra a nép mindig "maszáj" lesz.

"pogány" : ideje lenne a magyar wikipédia olvasóinak és szerkesztőinek is megtudni a szó valódi jelentését: "vidéki ember" (ugyanígy a "barbár" szó valódi jelentése görögül "szakállas").

"indián" : ideje lenne megtanulni a magyar közönségnek is, hogy Kolumbusz tévdedett. Ez a nép megérdemelné, hogy tisztelettel beszéljenek róluk, mert valójában ők az Amerikai kontinens igazi lakói.


Egy sajátos felfogást követek... Azokat az egyenlőségi mogalmakat tisztelem a leginkább, amelyek a különböző jogfosztott népek egyenjogúságát támogatják, ellenzem a multikulturizmust, ha az a kisebbségek kultúrájának feladásával jár. Ezért is ellenzem, hogy a különböző szekták és a keresztény egyházak térítést végeznek olyan népek körében, amelyek egész odáig megőrizték akár több ezer éves hagyományaikat. Ez a szemléletem egyaránt vonatkozik Ázsiára, Amerikára, Afrikára, Ausztráliára.

Csak úgy tudok fejlődni, ha gyakorolok. Már megtanultam infóboxot beilleszteni, más wiki cikkekre hivatkozni, oldid-számot megjelölni (bár nem minden fordítási sablonban láttam: Nihávandi csata). Ügyelek az érthető, magyaros megfogalmazásra, és minél több forrás keresésére, mert egy nem elég. Amibe bele kell tanulnom: sok forrást, sok táblázatot használó cikkek lefordítása.

Hogy más lelkes kezdőknek ne keljen annyit szenvedni vele, elmondom, hogy hol rejtőzik a kis huncut oldid-számsor: az eredeti angol cikk laptörténetében ("Revision history") meg kell keresni a legfrissebb szerkesztési időpontot, és ezt be kell másolni a fordítási sablonba, mert mi azalapján készítjük el a magyar forrdítást. A beillesztést követően erre kell figyelni: &oldid=

"lassan tanulok, ez igaz, de tanulok." (Sansa Stark, trónok harca).

Ez a szerkesztő a rovást ismeri és használja.
Ez a szerkesztő imádja a macskákat.
Ez a szerkesztő támogatja a független Vajdaság állam létrehozását svájci mintára.
Ez a szerkesztő támogatja Székelyföld autonómiáját.
Ez a szerkesztő Magyarország lakója.

Sablon:Userbox ősmagyar vallás híve