Szerkesztő:Xia/Pinjin-magyaros átírási irányelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pinjin-magyaros átírás irányelv kiegészítése[szerkesztés]

Háttér[szerkesztés]

2006-ban a Wikipédia közössége szavazással döntött arról, hogy a kínai neveket pinjines alakjukban kell írni, a magyaros átírás feltüntetése mellett. A szócikkek címének pinjines alakban kell lenniük.

Ennek ellenére a szócikkeknél totális káosz uralkodik. Egyes szócikkek a pinjin átírást követik, más szócikkek csak magyaros átírással íródtak, a pinjin alak feltüntetése nélkül, megint más szócikkek a {{kínai}}(?) sablon használatával mindkét alakot feltüntetik, és a sablon segítségével a két írás között gombnyomásra lehet váltani.

A Kína-műhely keretein belül szeretnénk megszüntetni ezt a káoszt és egységesíteni a szócikkeket.

Az alábbi javaslatot teszem a káosz felszámolására.

Javaslatok[szerkesztés]

  • Javaslom az irányelv kiegészítését a következőkkel:
    • A szócikkeken belül legyen kötelező a {{kínai}}(?) sablon használata a nevek átírásakor.
      • Hiába van egy szócikk címe irányelv szerint pinjines alakban, ha a szócikken belül össze-vissza alkalmazzuk az átírást.
      • A {{kínai}}(?) sablon lehetővé teszi a váltást a pinjines és magyaros alak között, így mindkettő egyszerűen feltüntethető, nem kell minden egyes névnél zárójelben feltüntetni a magyaros alakot.
      • A csak magyaros átírással íródott szócikkekben rendkívül nehéz visszafejteni a magyaros írás alapján a pinjin alakot, amit nemzetközileg használnak, megnehezítve ezzel az idegen nyelvű források ellenőrzését, illetve az idegen nyelvű külső hivatkozásokban való böngészést. Csak egy példa: a magyaros átírás a pinjin "j", "q", "zh" és "ch" betűit is egységesen "cs"-ként írja át.
  • A {{Pinyines kínai}} és {{pinjin}} átírás sablonnal megjelölt cikkeket át kell javítani a {{kínai}}(?) sablon segítségével, majd a két sablont törölni – a káoszt felszámolandó.

Teendők[szerkesztés]

A fenti javaslatok elfogadása esetén a Kína-műhely vezetésével takarítóakciót kell szervezni, melynek keretén belül az alábbiakat kell elvégezni:

  • átnevezni a szócikkeket a pinjines alakra (kivéve a magyaros átírásban meghonosodott nevek esetében)
  • minden cikket ellátni {{kínai}}(?) sablonnal és kitenni a {{pinjin és magyaros}}(?) figyelmeztetést.
  • az irányelv beillesztése a WP:KÍNAIba.

Mindezeket addig érdemes elvégezni, amíg még viszonylag kis számú kínai téműjú szócikkünk van.