Ugrás a tartalomhoz

Urbex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az angol urban exploration vagy urban exploring, rövidítve urbex avagy városfelfedezés ember által létesített, jellemzően elhagyatott városi építmények magánszemélyek általi felkereséséből és felfedezéséből áll. Középpontjában olyan épületek állnak, melyek már vagy romosak és elhagyatottak, vagy éppen ellenkezőleg aktívak, de a magánszemélyek számára nem látogathatók. Az urbex célpontjai lehetnek többek között elhagyatott gyárak, kórházak, katonai és ipari létesítmények, tetők vagy pincerendszerek. A kifejezés ugyanakkor nyilvánosan látogatható helyek, például parkok felfedezése kapcsán is használatos. Az urbexing fényképes dokumentálása vezetett a romfotográfia műfajának létrejöttéhez.[1]

Az urbexing fizikai és/vagy egészségügyi veszélyekkel járhat. Továbbá jogi következményekkel járhat, ha a célobjektumra történő behatolás illegálisan vagy engedély nélkül történik.[2]

Az urbexingnek nincs egy elfogadott erkölcsi kódexe. Ugyanakkor a közösségnek léteznek általános normái, ezek értelmezése során viszont az egyes urbexesek eltérő következtetésekre juthatnak.[2] Egy gyakran idézett irányelv a következő: „Take only photographs, leave only footprints.”[2] (Csak fotókat készíts és lábnyomot hagyj.) A legtöbben az urbexing során alapvetően követik a törvényi előírásokat, kivéve az illegális behatolásra vonatkozókat: utóbbiakat jellemzően elavultnak vagy igazságtalannak tartják.[2] Jeff Chapman urbexes, a témával foglalkozó Infiltration magazin szerzője szerint „az igazi urbexesek soha nem vandalizálnak, lopnak el vagy tesznek tönkre dolgokat”.

Magyarországon[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Commons:Category:Urban exploration
A Wikimédia Commons tartalmaz Urbex témájú médiaállományokat.
Wikivoyage
Wikivoyage
A Wikivoyage tartalmaz Urbex témájú leírást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ruinen-Fotografie: Detroit liegt auch in Europa. DiePresse.com, 2015. április 16. (Hozzáférés: 2018. január 19.)
  2. a b c d Haeber, Jonathan. „Complete Guide to Urban Exploration”, Bearings, 2008. december 21. (Hozzáférés: 2009. szeptember 30.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Urban Exploration című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.