Tux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tux, a Pingvin. Larry Ewing eredeti rajza

Tux (vagy Tux, a pingvin) a Linux kernel kabalafigurája és hivatalos logója.

Történet[szerkesztés]

A Linux kernel levelezőlistáján 1996 elején kezdtek azon gondolkodni, hogy mi legyen a Linux logója. Több javaslat is született, míg végül Linus Torvalds megemlítette, hogy ő személy szerint különösen kedveli a pingvineket. Ez gyorsan el is döntötte, hogy merre keresgéljenek tovább. Valaki felvetette, hogy esetleg lehetne egy földgolyót felemelő pingvin - Linusnak ez az ötlet azonban nem tetszett igazán, és ekkor született meg a legendássá vált "Pingvin levél".[1]

Később Linus talált egy képet egy FTP-szerveren, ami viszonylag közel állt ahhoz, amit eredetileg elképzelt. Ez alapján már nem kellett sokat várni arra, hogy megláthassuk Tuxot. A grafika Larry Ewing alkotása, aki a munkához a Gimp első nyilvános, 0.54-es kiadását használta. A kép egy 486DX2/50-es gépen készült. Az utolsó simításokat azonban a munkahelyi gépén végezte el (egy SGI Crimson segítségével, amin szintén Gimpet használt), mert az otthoni gépe csak 8 bites, azaz 256 színű üzemmódot tudott.[2]

Többször is jártam Ausztráliában, leginkább a Linux.Conf.Au konferencia miatt. De amikor először ott jártam, megharapott egy vérengző elvarázsolt pingvin: ezeket tényleg elzárva kellene tartani! Ez még valamikor 1993 környékén volt, amikor az Ausztrál Unix Felhasználói Csoportnak beszéltem a Linuxról.

– Linus Torvalds[3]

Tux keresztapja pedig Henning Schmiedehausen volt, aki a nevet a Torvalds és a Unix szavak összekapcsolásával alkotta meg.[4]

Tux pedig jött, látott és győzött - azonban csak később lett hivatalosan a Linux logója. Amikor ugyanis a 2.0-s Linux kernel megjelenése kapcsán meghirdettek egy logópályázatot, a győztes pályamű egy egyszerű, szöveges alkotás lett - Matt Ericson munkája -, ami leginkább a Debian logójára emlékeztet. Így ha teljesen pontosak akarunk lenni, akkor úgy kell fogalmazzunk, hogy Tux a Linux kabalafigurája, arca, és egyben logója.

Külső megjelenés[szerkesztés]

Tuxról nem lehet tökéletesen eldönteni, hogy melyik is a tizenhét létező pingvinfajból, de nagyon hasonlít az Adelie vagy a Gentoo pingvinekre. Gyakran ábrázolják ruhában vagy az eredetitől eltérő formában. Például a Linux egyik biztonsági javítása, a PaX kiadásakor sisakban, fejszével és pajzzsal a kezében, valamint vörös szemmel ábrázolták.

„Mindig is kedveltem a pingvineket. Amikor pár évvel ezelőtt Canberrában jártam, elmentem a helyi állatkertbe Andrew Tridgellel. Ott pedig megharapott egy vérengző pingvin, és megfertőzött egy nem túl ismert betegséggel, a pingvinitisszel. A pingvinitisz tünete, hogy éjszakákon át ébren maradsz, pingvinekre gondolsz, és erős szeretetet érzel irántuk. Szóval amikor egy kabalafigurát kerestünk a Linux számára, egy méltóságteljes pingvin volt, ami először eszembe jutott - a többi pedig már történelem.”

– Linus Torvalds

Gown és Penny[szerkesztés]

Számos, Tux főszereplésével készült játékban jelenik meg Tux nőnemű barátja, Grow.[5] Grow-t általában rózsaszínűen ábrázolják, kissé soványabb Tuxnál, valamint gyakran visel szoknyát és hajráfot. A SuperTux és SuperTuxCart játékban egy másik pingvinlány, Penny az egyik főszereplő, aki fehér alapon lila. Penny és Tux kapcsolata hasonló, mint Super Marióé Peach hercegnővel.

Hatása[szerkesztés]

Számos Linux disztribúcióban Tux üdvözli a felhasználót a rendszer betöltődése alatt. Tux egy szereplője a User Friendly című online képregénynek, valamint létezik egy TUX nevű Linux-alapú webszerver is.

Játékok[szerkesztés]

Tux hasonló szerepet tölt be a Linux-felhasználók körében, mint Super Mario a Nintendo közösségben. Számos nyílt forrású és/vagy ingyenes játék és program létezik a főszereplésével:

  • Pingus: egy Lemmings klón.
  • SuperTux: platformjáték, a Super Marióhoz hasonló.
  • TuxKart és SuperTuxKart: versenyjáték, a Mario Kart mintájára.
  • Tux Paint: rajzprogram gyerekeknek.
  • Tux Racer: snowboard játék.
  • Warmux: körökre osztott stratégiai játék, amelyet a Worms inspirált. Számos nyitott forrású vagy ingyenes szoftver logója megjelenik benne, beleértve Tuxot is.

Egyéb megjelenések[szerkesztés]

  • A DragonFable online RPG-ben szerepel egy Linus nevű pingvin.
  • A Ctrl+Alt+Del online képregény egyik szereplője Ted, a pingvin, akinek a gazdája Scott Linux felhasználó.

Nem kell túl komolyan venni a pingvint. Legyen mókás és szórakoztató, ez a lényeg. A Linuxnak mókásnak és szórakoztatónak kell lennie (persze ez a legjobb operációs rendszer a világon, de eközben mókás és szórakoztató!).

– Linus Torvalds

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

A szócikk az ubuntu.hu internetes oldal Tuxról szóló cikkéből született. A cikk írója Toros aki azt a Creative Commons 2.5 licence alá helyezte.

  1. Az eredeti Pingvin Levél. [2012. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 6.)
  2. Larry Ewing oldala
  3. Idézet 1.. [2018. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 6.)
  4. Torvalds+Unix=Tux. [2007. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 6.)
  5. A Quest for Herring