Turmixgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elektromos turmixgép

A turmixgép vagy mixer olyan konyhai vagy laboratóriumi készülék, amelyet élelmiszerek és más anyagok keverésére, aprítására vagy pürésítésére használnak. A hagyományos turmixgép egy turmixgép-tartályból áll, amelynek alján egy forgó fémlapát található, amelyet az alapban lévő elektromos motor hajt. Egyes nagy teljesítményű modellek jeget és más fagyasztott élelmiszereket is képesek összezúzni. A botmixerben a motor felül van, amely egy tengelyen keresztül kapcsolódik az alján lévő forgó pengéhez és többféle edénnyel használható.

A popkultúrában[szerkesztés]

Kern András 1979-ben bemutatott[1] Halló, Belváros! című, a telefonvonalak akkor gyakori áthallását kifigurázó, klasszikus rádiókabaré-monológjában[2] visszatérő elemként jelenik meg az „NDK turmixgép, a leszedhető ajtajú” (a jelenetben később „levehető ajtós” formában), ami után az egyik telefonáló érdeklődik, aki, mint kiderül, a Vasedényt hívta. A jelenet a maga korában annyira sikeres volt, hogy ez a fordulat – leggyakrabban levehető ajtós formában – szinte azonnal átkerült a köznyelvbe is.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Attila Károly: Megérkezett-e már az NDK-s turmixgép, a levehető ajtós? Index – Fortepan, 2018. január 7. (Hozzáférés: 2022. szeptember 13.)
  2. Kern András: Halló, Belváros! (Hozzáférés: 2022. szeptember 13.)
  3. A levehető ajtajú turmixgép és a Trabant fénykora (11:59) RTL.hu, 2015. május 6. (Hozzáférés: 2022. szeptember 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blender című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.