Tuomo Tuomi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuomo Tuomi
Született1929. október 26.
Elhunyt2011. november 24. (82 évesen)
Állampolgárságafinn
Nemzetiségefinn
Foglalkozásanyelvész,
lexikográfus,
nyelvjáráskutató,
finnugrista
SablonWikidataSegítség

Tuomo Tapio Tuomi (Kouvola, Finnország, 1929. október 26.Helsinki, 2011. november 24.) finn nyelvész, lexikográfus, nyelvjáráskutató, finnugrista, a finn dialektusok kutatásának meghatározó alakja. Tuomo Lahdelma költő, műfordító, hungarológus egyetemi tanár (* 1954) édesapja.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1976 és 1994 között a Finnországi Nyelvek Kutatóközpontjának (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus; Kotus) igazgatója volt, irányítása alatt az intézet a finnen kívül Finnországon kívüli finnugor nyelveknek is jelentős kutatási központja volt.

Főszerkesztői munkája alatt készült el a finn nyelvjárási szótár (Suomen murteiden sanakirja) első négy kötete, valamint ő dolgozta ki a szótár által is használt alapos jelentésleírási módszert. A korábban összegyűjtött nagy mennyiségű anyag kiadásának szükségessége már a 20. században is megfogalmazódott, de Tuomi volt az, aki el is kezdte a terv megvalósítását. Lexikográfiai munkásságának másik nagy állomása a finn szóvégmutató szótár elkészítése volt 1972-ben.

Tuomo igen jó kapcsolatokat ápolt az észt kutatókkal. Az 1980-as évek táján ő kezdeményezte a balti-finn nyelvek nyelvjárási atlaszának (Itämerensuomalaisen kielikartaston; Atlas linguarum fennicarum, ALFE) kiadását, valamint kidolgozta az atlasz elkészítéséhez szükséges kérdőíveket is. Az atlaszt végül 2004 és 2010 között adták ki három kötetben, ennek ő volt a főszerkesztője.

Megválasztották a Joensuui Egyetem és a Turkui Egyetem dísztoktorává, valamint kitüntették az észt állam Maarjamaa-keresztjével is.

Források[szerkesztés]

  • Fejes László: Elhunyt Tuomo Tuomi. Nyelv és Tudomány, 2011. november 28. (Hozzáférés: 2011. november 30.)